Linkovi

Mediji: Zabrana elektronskih uređaja u avionima zbog pretnje ID


Američki mediji navode da je strah od mogućeg napada Islamske države naveo američku vladu da uvede zabranu korišćenja većih elektronskih uređaja na letovima sa nekoliko aerodrome na Bliskom istoku. Pozivajući se na neimenovane izvore, Njujork Tajms javlja da je zabrana uvedena da bi se osujetili planovi džihadista Islamske države da razviju bombu dovoljno malu da staje u bateriju laptopa.

ABC javlja da obaveštajni podaci do kojih su američki zvaničnici došli početkom godine pokazuju da Islamska država radi na načinima da prokrijumčari eksploziv na avione koji lete ka SAD. Agencija za bezbednost saobraćaja je međutim demantovala da postoji konkretna pretnja.

Mnogi putnici u avio-saobraćaju više ne mogu da zamisle put bez nekog elektronskog uređaja.

"Ljudi nose leptop računare i ajpede iz raznih razloga poveyanih sa njihovim poslom ili svakodnevnim životom, i ako ne mogu da ih ponesu – šta će da rade?”, smatra Amitava Dut, putnik sa leta iz Abu Dabija.

Međutim, terorističke grupe već koriste elektronske uređaje kao eksploziv, a najnoviji primer je događaj u avionu u Somaliji. Trampova administracija objavila je u utorak da uvodi mere kako bi sprečila takve terorističke napade na Amerikance.

"Obaveštajni podaci sa kojima smo upoznati pokazuju da terorističke grupe nastavljaju da planiraju napade na putničke avione i agresivno razvijaju inovativne metode napada, što uključuje i krijumčarenje eksplozivnih naprava u raznim uređajima iz svakodnevnog života”, izjavio je Šon Spajser, portparol Bele kuće.

Britanska vlada uvela je slične restrikcije nekoliko sati posle američke. Putnici već prolaze složene preglede na aerodromima i neki smatraju da je ova dodatna mera – nepotrebna.

"Uz sve rendgene i skenere, ovo nije neophodno”.

"Mislim da je malo previše”.

"Ne mislim da će pomoći. Teroristi mogu da urade razne druge stvari”.

Međutim, stručnjaci za bezbednost smatraju da je uklanjanje elektronskih uređaja iz kabine aviona – mudra mera.

"Ako se oprema stavi u prostor sa prtljagom, time razdvajamo veću elektronsku opremu od pojedinca koji može da detonira eksploziv”, smatra Danijel Gerstajn iz Korporacije Rend.

On kaže za Glas Amerike preko Skajpa da će, ako potencijalni teroristi počnu da koriste aviokompanije koje ne zabranjuju elektronske uređaje u kabini, više zemalja usvojiti istu meru.

"To bi moglo da postane nova normala – ili bi, pak, moglo da brzo nestane kao mera ako pronađemo procedure pregleda koje bi omogućile putnicima da se, zajedno sa svojim uređajima, bezbedno ukrcaju u avion i putuju”.

Za sada, kao posledica ove mere, neki letovi za SAD i Britaniju mogli bi da budu dugi i dosadni za putnike, koji vole da prekraćuju vreme na svojim leptop kompjuterima i drugim elektronskim uređajima.

XS
SM
MD
LG