Linkovi

Sloboda medija ugrožena širom sveta


Protest povodom Svetskog dana slobode medija u Tbilisiju, u Gruziji
Protest povodom Svetskog dana slobode medija u Tbilisiju, u Gruziji

Dvadeset pet godina nakon što je sloboda medija proglašena osnovnim ljudskim pravom, novinari su pod sve većom pretnjom od zvanične cenzure, maltretiranja, hapšenja i čak ubistva.

U godišnjem izvještaju o nezavisnosti medija širom svijeta, organizacija za ljudska prava “Freedom house”, saopštila je da su medijske slobode pale na najniži nivo u poslednjih 12 godina, za šta su odgovorne političke, kriminalne i terorističke snage.

Među zemljama izdvojenim u izvještaju je Egipat, jedna od devet država u kojima je za samo godinu zabilježen najveći pad slobode medija. Egipatski novinar Kaled Davud kaže da vlada predsjednika Abdela Fataha el-Sisija vjeruje da bi mediji trebalo u suštini da budu propagandna mašina.

"Naše pravilo je da objektivno i vjerodostojno izvještavamo o događajima u Egiptu. Mediji i novinari ne kreiraju aktuelnu realnost, već je za nju odgovorna pogrešna politika vlade, njene pogrešne odluke koje dovode do protesta. Nisu mediji krivi. Zbog toga, čak i ako širite propaganda putem medija, to neće da riješi ekonomske ili političke probleme u Egiptu.”

Pomoćnik američkog državnog sekretara za demokratiju, ljudska prava i rad Tom Malinovski, kaže za Glas Amerike da je prošle godine ubijeno više od 70 novinara širom svijeta, dok je gotovo 200 uhapšeno.

"Tamo gdje nema slobode medija, veća je i vjerovatnoća izbijanja sukoba i rata. Vjerovatnija je pojava korupcije, te kolaps državne uprave.”

Stejt department obilježava Svjetski dan slobode medija skretanjem pažnje javnosti na novinare koji se krivično gone zbog svog izvještavanja, a čija situacija se nije poboljšala. Njihovi slučajevi navedeni su na internet stranici Human Rights.gov, i tvitovani pod heštegom "Free the Press", odnosno “Oslobodite medije”.

XS
SM
MD
LG