Linkovi

Mediji: Sastanak Trampa i Kima u Singapuru?


지난 4월 한국 서울역에 설치된 TV 뉴스 화면에 도널드 트럼프 미국 대통령과 김정은 북한 국무위원장의 사진이 나란히 나오고 있다.
지난 4월 한국 서울역에 설치된 TV 뉴스 화면에 도널드 트럼프 미국 대통령과 김정은 북한 국무위원장의 사진이 나란히 나오고 있다.

Mediji u Južnoj Koreji objavili su da bi sastanak američkog predsednika Donalda Trampa i severnokorejskog lidera Kim Džong Una trebalo da se održi narednog meseca u Singapuru.

List „Chosun Ilbo“ i agencija Jonhap navode da će sastanak biti održan u Singapuru u trećoj nedelji juna, kako se ne bi poklopio sa sastankom Grupe 7 koji će biti održan u Kanadi 8. i 9. juna, a na kome takođe treba da učestvuje Tramp.

Američki predsednik je već rekao da su datum i mesto dogovoreni, a prethodno je nagovestio da bi dobra lokacija mogla da bude i demilitarizovana zona između dve Koreje.

Pjongjang je upozorio Vašington da severnokorejsku spremnost za mir ne tumači kao slabost.

“SAD namerno provociraju Severnu Koreju u trenutku kada situacija na Korejskom poluostrvu ide ka miru”, saopštilo je ministarstvo spoljnih poslova Severne Koreje kao odgovor na Trampovu tvrdnju da je politika maksimalnog pritiska zapravo dovela Pjongjang za pregovarački sto.

Pre sastanka Tramp-Kim Vašington se nada da će Pjongjang pustiti trojicu američkih zatvorenika koji se nalaze u Severnoj Koreji zbog optužbi za antidržavno delovanje.

Američki predsednik se sastaje sa južnokorejskim predsednikom Mun Džae Inom 22. maja u Beloj kući.

.

XS
SM
MD
LG