Linkovi

Mediji: Odbačena prijava Danijele Štajnfeld protiv Branislava Lečića


Glumica Danijela Štajnfeld, fotografija preuzeta sa Tviter profila
Glumica Danijela Štajnfeld, fotografija preuzeta sa Tviter profila

Više javno tužilaštvo u Beogradu odbacilo je krivičnu prijavu glumice Danijele Štajnfeld koja je glumca i političara Branislava Lečića optužila za silovanje, prenosi N1.

Tužilaštvo u saopštenju navodi da ne postoje osnovi sumnje da je učinjeno navedeno krivično delo, niti bilo koje drugo krivično delo za koje se gonjenje preduzima po službenoj dužnosti.

„U toku predistražnog postupka obavljeni su razgovori sa Danijelom Štajnfeld i prijavljenim Branislavom Lečićem, pribavljena je kopija dokumentarnog filma ‘Zaceli me’, autorke Danijele Štajnfeld, CD na kome se nalazi originalni glas osobe iz pomenutog filma, medicinska dokumentacija o lečenju Danijele Štajnfeld, a takođe su i obavljeni razgovori sa brojnim licima koja bi eventualno mogla imati posredna saznanja o spornom događaju, s obzirom da neposrednih očevidaca nije bilo, a cenjena je i predstavka Merime Isaković, koja je dostavljena Višem javnom tužilaštvu u Beogradu“, navodi se u saopštenju koje prenosi „Nova.rs“.

Dodaje se da je „nakon prikupljenih potrebnih obaveštenja i pribavljanja svih relevantnih dokaza u predistražnom postupku, koje je tužilaštvo cenilo kako pojedinačno, tako i u međusobnoj vezi, utvrđeno da ne postoji ni jedan zakoniti dokaz sa stepenom osnova sumnje koji bi potvrdio navode podnete krivične prijave“.

Advokat Danijele Štajnfeld, Božo Prelević, je rekao da je odluka nepravosnažna i da Danijela Štajnfeld ima pravo na prigovor.

Glumica Danijela Štajnfeld oglasila se na Instagramu.

"Ja ne moram nikome ništa da dokazujem. Ja želim da žrtve imaju slobodu da prijave nasilje i pravo na podršku. I jedna žrtva je previše, a ima ih nebrojeno. To mora da prestane. Zato ja neću stati", napisala je glumica.

Danijela Štajnfeld je podnela krivičnu prijavu u martu, pošto je u intervjuu portalu Insajder objavila da je kolega koji je silovao - Branislav Lečić.

Ona tvrdi da je Lečić silovao 2012, ali da je čekala da objavi njegovo ime jer joj tužilaštvo tada nije moglo garantovati zaštitu i privatnost, odnosno da ta informacija neće iscureti u medije.

Štajnfeld je prethodno u dokumentarnom filmu objavila da je "silovao kolega", ali nije otkrila njegovo ime.

Branislav Lečić je sve optužbe negirao.

Njegovi advokati saopštili su nemaju uvid u obrazloženje rešenja, jer se ono dostavlja samo podnosiocu prijave, ali da će tražiti odobrenje tužilaštva da im se dostavi rešenje.

"Ukoliko je medijska informacija tačna, Branislav Lečić, njegova porodica i prijatelji, poslovni saradnici, ali i njegovi advokati, odbačaj krivične prijave doživljavaju kao čekanu pravdu", ističe se u saopštenju, prenosi Fonet.

Punomoćnici su istakli da postoje dokazi koji nisu prikazani javnosti, ali jesu državnim organima, koji "nepobitno ukazuju na činjenicu da Branislav Lečić sa navodima gospođe Štajnfeld nema ništa".

XS
SM
MD
LG