Linkovi

Mediji: Abramovič i ukrajinski pregovarači imali simptome trovanja


ARHIVA - Ruski milijarder Roman Abramovič (REUTERS/Andrew Winning)
ARHIVA - Ruski milijarder Roman Abramovič (REUTERS/Andrew Winning)

Ruski milijarder Roman Abramovič i ukrajinski mirovni pregovarači imali su simptome, kako se sumnja, trovanja ranije ovog mesaca posle jednog sastanka u Kijevu, preneli su u ponedeljak američki dnevnik Vol strit žurnal i istraživački medij Belingket, pozivajući se na izvore upoznate sa situacijom, prenosi agencija Rojters.

Vol strit žurnal prenosi da su bili pogođeni Abramovič, koji je prihvatio ukrajinski zahtev da pomogne da se ispregovara kraj ruske invazije, i najmanje dva visoka zvačnika u ukrajinskom pregovaračkom timu.

Međutim, ukrajinski zvaničnici odbacili su te izveštaje. Na pitanje o navodnom trovanju, ukrajinski pregovarač Mihailo Podoljak rekao je da ima "mnogo spekulacija, raznih teorija zavere". Rustem Umerov, još jedan član pregovaračkog tima, pozvao je građane da ne veruju "neproverenim informacijama".

Neimenovani američki zvaničnik rekao je za Rojters da obaveštajni podaci sugerišu da su se Abramovič i ukrajinski pregovarači razboleli zbog faktora "iz okoline", a ne trovanja. Kremlj nije odgovorio na zahteve Rojtersa za komentar.

Prema izveštaju američkog dnevnika, Abramovič i pregovarači imali su simptome trovanja kao što su crvene oči, stalno i bolno suzenje očiju, i ljuštenje kože na licu i rukama.

Prema izveštaju, ruski milijarder i ukrajinski pregovarači, među kojima je i Umerov, oporavili su se i njihovi životi nisu u opasnosti. Osoba upoznata sa situacijom potvrdila je incident za Rojters, ali je napomenula da Abramovič nije dozvolio da ga to spreči da radi.

Belinget je saopštio da su eksperti, koji su ispitali incident, zaključili da je "trovanje neidentifikovanim hemijskim oružjem" najverovatniji uzrok.

Pozivajući se na eksperte, Belinkget je naveo da doza i vrsta otrova nisu bili dovoljni da bi se ugrozili životi i da je cilj verovatno bio da "se zaplaše žrtve, a ne izazove trajna šteta.

"Žrtve su rekle da ne znaju ko bi mogao da bude zainteresovan za napad", preneo je taj istraživački medij.

Iz Kremlja je ranije saopšteno da je Abramovič imao ranu ulogu u mirovnim razgovorima Rusije i Ukrajine, ali da je proces sada u rukama pregovaračkih timova dve zemlje. Dve strane bi trebalo da se sastanu u utorak, u Istanbulu, na prvim direktnim pregovorima za više od dve nedelje.

XS
SM
MD
LG