Linkovi

Vlada prisluškivala bivšeg šefa Trampove kampanje


Bivši šef Trampove izborne kampanje, Pol Manafort
Bivši šef Trampove izborne kampanje, Pol Manafort

Istražitelji u američkoj vladi prisluškivali su bivšeg šefa Trampove izborne kampanje Pola Manaforta, u okviru tajnog sudskog naloga koji je izdat pre izbora 2016. godina, a zatim ponovo posle glasanja, prenose američki mediji. U međuvremenu, u Kongresu je odloženo svedočenje Trampovog advokata Majkla Koena.

Majkl Koen je bio uključen u pregovore da se izgradi Kula Tramp u Moskvi, dok je sam Donald Tramp tokom prošlogodišnje izborne kampanje tvrdio da nije imao nikakav poslovni poduhvat u Rusiji.

“Nemam preduzeća u Rusiji, nisam uzimao kredit od Rusije, nemam nikave poslovne ili druge veze sa Rusijom, niti dugujem novac Rusiji, niti poznajem Putina. Nemam baš nikakve veze sa Rusijom.”

Koen je trebalo u utorak da izađe pred Odbor za obaveštajne aktivnosti koji sprovodi istragu eventualnih veza između svojevremenog izbornog štaba Donalda Trampa i Kremlja. Bilo je predviđeno da Koen pored ostalog odgovori na pitanje da li je Tramp govorio istinu tokom kampanje.

Međutim, razgovor iza zatvorenih vrata iznenada je odgođen, jer je Koen medijima unapred podelio pismeno saopštenje u kojem je oštro demantovao tvrdnje da su bilo on ili Tramp uopšte šurovali sa ruskom stranom.

Koen je, inače, nešto ranije Kongresu predočio potpisano, neobavezujuće pismo o namerama da jedna ruska kompanija gradi neboder u Moskvi, što bi Trampu obezbedilo početnu isplatu od 4 miliona dolara.

Posrednik u poslu bio je ruski državljanin Feliks Sater, koji je u jednom imejlu upućenom Koenu aludirajući na Trampa napisao: ‘naš dečko bi mogao da postane predsednik. Za to bi mogao da pridobijem Putinov tim.” Senator Mark Vorner se oglasio povodom toga:

Ako je verovati izveštajima o Koenu, i nastojanjima za izgradnju kule u Moskvi, to su za mene relevantne informacije. Pratimo svaku vezu sa Rusijom.”

Dok nije poznato kada će Kongres obaviti razgovore sa Koenom, list Njujork Tajms je u ponedeljak objavio da je Pol Manafort, bivši šef Trampove predizborne kampanje, obavešten od strane specijalnog istražitelja Roberta Malera da će protiv njega biti podignuta optužnica.

Američki istražitelji prisluškivali su Manaforta, po tajnom sudskom nalogu uoči i posle predsedničkih izbora 2016. godine. Federalni agenti su pretražili Manafortovu kuću u Virdžiniji u julu.

Manafort je postao šef Trampovog predizbornog tima u junu 2016, ali je bio primoran da podnese ostavku dva meseca kasnije zbog navoda da je u poslovnim odnosima sa bivšim liderom Ukrajine Viktorom Janukovičem, koga podržava Kremlj.

Manafortov advokat i Bela kuća za sada nisu odgovorili na pitanja medija za komentar o najnovijim navodima vezanim za njega.

Sud je prvobitno dozvolio praćenje Manaforta, ali je zbog nedostatka dokaza to prekinuto ali i nastavljeno prošle godine pod novim nalogom u okviru istrage i vezama između Trampovih predizbornih saradnika i ruskih operativaca. Praćenje je nastavljeno i u ovoj godini.

XS
SM
MD
LG