Linkovi

Kompjuterske igrice pomažu starijima


Jedna nova studija pokazala je da neke kompjuterske igre takođe mogu da pomognu u poboljšanju mentalnih sposobnosti kod starijih.

Kako ljudi stare, oni mogu da imaju sve više teškoća da zapamte određene stvari. Mnogi se takođe žale da njihovo razmišljanje nije toliko oštro koliko je bilo kada su bili mlađi. Lekari preporučuju različite vežbe za održavanje mozga aktivnim što je duže moguće.

Ova kompjuterska igra zove se Njurorejser (NeuroRacer) i igra se pomoću džojstika, kao i brojne kompjuterske igre popularne među tinejdžerima. Igrač treba da usmerava automobil po krivudavoj uzbrdici, kontroliše njegovu brzinu i pritisne dugme kada se pojave određeni znakovi. Igrači se boduju na osnovu toga koliko brzo i precizno reaguju na te znakove dok usmeravaju svoj automobil. Znači da ta igra zahteva pažnju usmerenu na više stvari istovremeno. En Linsli je učesnica u studiji.

Nekada sam bila veoma ponosna na sebe zbog toga što sam mogla da radim više stvari istovremeno, sa različitim ljudima i brojnim aktivnostima. Međutim, kasnije mi je bilo sve teže da pratim šta radim. Zaboravljala sam koji je dan, kuda sam krenula i šta radim.”

Adam Gezeli je neurolog na univerzitetu Kalifornije u San Francisku i na čelu je tima koji je obavio studiju u kojoj je učestvovalo 16 volontera starijih od 65 godina. On kaže da ljudski mozak može da se razvija tokom čitavog života.

“Sposobnost našeg mozga da se preoblikuje i reformiše u odnosu na okruženje ne završava se posle određenog stepena razvoja već se nastavlja kroz ceo naš život. I ako imate usko ciljani pristup, kao što smo mi imali u našoj studiji, možete da ustanovite veoma velike promene.”

Zato, ako deca i tinejdžeri mogu da nauče nove kompjuterske igre, mogu da ih nauče i osobe od 70 i 80 godina. Kako su se učesnici studije pomerali na više nivoe igre, oni su nosili specijalne kacige pomoću kojih se merila moždana aktivnost. Istraživač Hoakin Angera kaže da je studija pokazala da su kompjuterske igre pomogle starijim osobama da poboljšaju svoju sposobnost da rade više stvari istovremeno.

“Učesnici u našoj trening grupi koji su igrali adaptiranu verziju Njurorejsera poboljšali su svoju sposobnost održavanja pažnje, radne memorije i višestrane pažnje tokom igre i to je bilo u korelaciji sa poboljšanjem njihovih neuroloških aktivnosti, posebno kada se radi o signalu vezanom za održavanje pažnje.”

Istraživači kažu da su potrebne dodatne studije kako bi se ustanovilo kakve vrste zadataka su najkorisnije za poboljšanje moždanih funkcija kod starijih osoba.
XS
SM
MD
LG