Linkovi

Medovina uništava bakterije


Naučnici kažu da je, kroz istoriju, napitak od meda bio ekvivalent antibioticima i naučnici veruju da je i “Pčelarski eliksir “ jedan od načina za suzbijanje i sprečavanje infekcija.

Naučnici u Švedskoj su na bazi jednog starog recepta napravili, lekovito alkoholno piće mešavinom fermentiranog meda i vode, za koji kažu da uništava bakterije otporne na antibiotike.

U saradnji sa pivarom, naučnici koji su godinama proučavali pčelinji med, napravili su napitak koji su nazvali “Pčelarski eliksir”. Naučnik sa univerziteta Lund, Tobias Olofson kaže da je odavno poznato da je medovina zdrava.

"Medovina je alkoholno piće pravljeno samo od meda i vode i smatrano je pićem bogova. Ljudi su pili medovinu jer su verovali da će biti besmrtni i zdraviji. Pili su je i veoma cenili Vikinzi. Maje i stari Egipćani."

Srž istraživanja su proizvodi od meda. Ranijim istaživanjem, čiji su rezultati objavljeni 2014. Olofson i Alehandra Vaskez su otkrili da, laktoacidne bakterije uzete iz mednog stomaka pčela, pomešane sa procesovanim medom, leče hronične rane na koži konja, odnosno uništavaju bakterije otporne na antibiotike.

Švedski naučnici kažu da je njihovo istraživanje dokazalo da laktocidne bakterije imaju moć da sarađuju i ubijaju patogene bakterije koje oštećuju organizam, uključujući i one rezistentne, tako što proizvode na hiljade antibakterijskih supstanci sličnih antibioticima.

Ono po čemu se “Pčelarski eliksir” razlikuje od ostalih mednih napitaka je to što se za njegovu proizvodnju koristi svih 13 korisnih pčelinjih laktocidnih bakterija i divlje gljivice kvasca, koje pomažu da med vremenom fermentira.

Istraživački tim je zaključio da med koji je u komercijalnoj proizvodnji ne sadrži laktocidne bakterije, jer se med i voda sa kojom se meša prethodno sterilišu, a kasnije im se dodaje industrijski vinski kvasac zbog čega uginu mnoge korisne komponente u medu, uključujući divlje gljivice kvasca.

Olofson kaže da je, kroz istoriju, napitak od meda bio ekvivalent antibioticima i naučnici veruju da je i “Pčelarski eliksir “ jedan od načina za suzbijanje i sprečavanje infekcija.

"Volonteri će konzumirati eliksir i merenjem različitih parametara će pratiti da li ono što bakterije proizvode ulazi u sastav krvi kako bi se sprečila ili izlečila infekcija", kaže naučnik Alehandra Vaskez.

Vaskez kaže da se još uvek radi na tom istraživanju.

"Trenutno ne znamo tačno koju ćemo vrstu infekcija moći da tretiramo ubuduće, ali znamo da bakterija proizvodi vrlo zanimljive spojeve, različita jedinjenja, poput antibiotika, ali mnoga od njih koja uništavaju bakterije otporne na antibiotike, su ključna u našem istraživanju.”

Iako alkoholno piće koje podiže raspoloženje, a ujedno i leči zvuči kao fantazija, ako ispitivanja na ljudima pokažu željene rezultate, to bi moglo da pomogne u borbi sa rastućim brojem bakterija otpornih na antibiotike, u razvijenim zemljama ali i zemljama u razvoju u kojima je prirodni, sveži med, daleko pristupačniji od antibiotika.

XS
SM
MD
LG