Linkovi

Težak položaj izbeglica iz Malija


Prizor iz izbegličkog kampa Mbera u Mauritaniji, 6. mart 2013.

Oko 70 hiljada izbeglica sa severa Malija nalazi se u pustinji Mauritanije sa veoma malo nade za brzi povratak svojim kućama, navodi se u izveštaju Lekara bez granica.

Organizacija koja se bavi medicinskim zbrinjavanjem izbeglica saopštila je da izbeglice žive u užasnim uslovima u kampu Mbera na jugoistoku Mauritanije. Medicinska situacija za mnoge se pogoršala nakon dolaska 15 hiljada novih izbeglica od januara kada je francuska vojska ušla u Mali kako bi potisnula islamska ekstremiste koji su kontrolisali sever zemlje.

Lekari bez granica navode da njihova bolnica u Mberi prima više od 100 dece nedeljno zbog ozbiljne neuhranjenosti. U izveštaju se ističe da su većina izbeglica u Mberi pripadnici Tuarega i arapske zajednice sa severa Malija, koji su napustili svoje domove iz straha od nasilja zbog njihove navodne povezanosti sa islamskim ili separatističkim grupama.

Koordinator za vanredne situacije Lekara bez granica Henri Grej izjavio je da je situacija u izbegličkom kampu izuzetno teška i pozvao humanitarne organizacije da obezbede šatore, čistu vodu, sanitarne uslove i hranu dokle god je potrebno.
XS
SM
MD
LG