Linkovi

Matis započeo posetu Bliskom istoku i Africi


Sekretar za odbranu Džejms Matis sa novinarima koji ga prate na putovanju za Bliski istok.

Šef Pentagona Džim Matis stigao je u Saudijsku Arabiju - prvu stanicu svoje posete Bliskom istoku i Rogu Afrike, gde će razgovarati o američkoj ulozi u regionalnoj bezbednosti. Među zemljama koje će posetiti su takođe Egipat, Izrael, Katar i Džibuti.

Američki sekretar za odbranu Džim Matis obići će zemlje Bliskog istoka – čiji lideri žele da doznaju više o spoljnoj politici nove američke administracije prema njihovom regionalnom suparniku, Iranu.

"A u stvari, kada sam bio u Saudijskoj Arabiji u februaru, tamošnji najviši lideri su rekli da su odahnuli otkako Obamina administracija više nije na vlasti delom zbog toga što su smatrali da je predsednik Obami bio suviše mek u odnosu na Iran", kaže Brajan Katulis iz Centra za američki progres.

Trampova administracija bi mogla da se u većoj meri uključi u krizu u Jemenu, koja se često smatra indirektnim ratom između Irana i Saudijske Arabije. Američki zvaničnici su signalizirali da predsednik želi dalje da pojača strateške odnose sa Saudijskom Arabijom, koja podržava borbu protiv Huti pobunjenika, koji se oslanjaju na Iran.

Matis će takodje razmotriti način na koji regionalni saveznici mogu da doprinesu stabilizaciji ratom razorene Sirije i Iraka (NATS) gde lokalne snage podržane od strane koalicionih snaga predvođenih Amerikom vode borbu protiv islamskih ekstremista.

Sekretar za odbranu će takođe posetiti Džibuti, gde se nalazi jedina američka vojna baza u Africi. Međutim, tu se ne nalaze samo američki vojnici.

Suparnička Kina podiže svoju prvu vojnu bazu u inostranstvu samo nekoliko kilometara udaljenu od američkih vojnika, sa ciljem da pojača svoj uticaj na Rogu Afrike.

“Prisustvo Kine je snažno. Ne radi se o tradicionalnoj mekoj moći, kao što je zapadna humanitarna pomoć, zato što je interes Kine prevashodno vezan za raspoložive resurse”, navodi Rudi Deleon, bivši zamenik sekretara za odbranu.

Dok u regionu veliki broj stanovnika živi u siromaštvu, zemlja i morsko dno su bogati naftom, zlatom i prirodnim gasom. Stručnjaci kažu da su Kinezi pokazali interes za razvijanje nekih od najsiromašnijih područja u regionu, gde se stanovnici bore sa katastrofalnom sušom.

Facebook Forum

XS
SM
MD
LG