Linkovi

Matematika inspiriše umetnike


Skulptura Helamana Fergusona
Skulptura Helamana Fergusona

Za pojedine umetnike, poput vajara Helamana Fergusona, matematika je nadahnuće i osnova njihovog rada

Matematičari su oduvek bili sastavni deo naizgled potpuno različitih sektora. Tokom Renesanse, umetnici poput Leonarda da Vinčija, shvatili su važnost matematike u slikarstvu. Drevni Grci su istraživali muzičke lestvice u kontekstu numeričkih proporcija. Danas, matematika je važna komponenta digitalne grafike i animacije.

Otkrivanje nove skulpture na Univerzitetu Stoni Bruk blizu grada Njujorka, bilo je povod za slavlje. „Pupčani torus SC“ je delo Helamana Fergusona. Delo je sastavljeno u njegovoj radionici u Baltimoru. Kao i sve njegove skulpture, inspirisano je matematičkom formulom.

„Ovo je opis u pojmovima matematičke strukture nazvane vlaknasti snop. To je više od same skulpture. Radi se o načinu na koji sam je stvorio.“

Skulptura je pokrivena ispupčenom talasastom linijom, nazvanom površinska kriva, koja prati neprekinutu nit od jednog do drugog segmenta. Ferguson je doktor matematičkih nauka. Pri projektovanju skulpture, sastavljene od 144 dela, koristio je kompjuter.

„Ovo je sekvenca koja ocrtava krivu. Za ljudsko biće bi bilo nemoguće da to napravi.“

Umesto čekića i dleta, on je koristio robota za iscrtavanje blokova peščanika koji su potom izliveni u bronzi. Ferguson je bio glavni predavač na ovogodišnjoj konferenciji pod nazivom „Mostovi“, posvećenoj vezama matematike i umetnosti. Na godišnji skup na Univerzitetu Tauson u Baltimoru, došlo je oko 300 ljudi iz 30 zemalja. Reza Sarangi, profesor matematike u Tausonu, osnovao je Organizaciju „Mostovi“ pre gotovo 15 godina.

„Tema je veoma apstraktna, matematika, i dobro je kada sa njom mogu da se povežu druge discipline - da je učine koloritnijom.“

Na ovogodišnjem skupu, predstavljeno je 150 radova 90 umetnika. Svi su slavili matematiku ili je koristili za dizajn i stvaranje svojih dela.

„Istina je da matematika može da se koristi na mnogo načina: u građevinarstvu, kompjterskim naukama. Ali to je samo jedan njen aspekt. Matematika i šta? Lepo!“

Isto oseća i Helaman Ferguson. Njegove skulpture odslikavaju tu lepotu, kao podsetnik da je matematika mnogo više od brojeva.
XS
SM
MD
LG