Linkovi

Preminuo kompozitor Marvin Hamliš


Kompozitor i dirigent Marvin Hamliš
Kompozitor i dirigent Marvin Hamliš

Američki kompozitor i dirigent dobitnik je tri "Oskara", po četiri "Gremija" i "Emija", Pulicerove nagrade...

Porodica Marvina Hamliša je saopštila da je poznati američki kompozitor i dirigent, posle kratke bolesti, preminuo u 69. godini života.

Hamliš je komponovao muziku za više od 40 filmova, uključujući i pesmu „The Way We Were“, u filmu „Devojka koju sam voleo“ sa Barbarom Strejsend i Robertom Redfordom. Nagradu filmske akademije je dobio i za muziku za film „Žaoka“ sa Polom Njumenom i Robertom Redfordom. Hamliš je za taj film adaptirao muziku „regtajm“ kompozitora Skota Džoplina.

On je komponovao i brodvejski mjuzikl „A Chorus Line“, za koji je nagrađen Pulicerovom nagradom. Sve u svemu, Hamliš je dobio tri „Oskara“, četiri nagrade muzičke industrije „Gremi“, četiri „Emija“ za televizijska dostignuća, Pulicerovu nagradu (za dostignuća u novinskom i elektronskom novinarstvu, književnosti i komponovanju), „Tonija“ za predstavu na Brodveju i tri Zlatna globusa (za izuzetne rezultate na filmu i televiziji).

Marvin Hamliš je bio i dirigent koji je sa brojnim vodećim američkim simfonijskim orkestrima izvodio poluklasične aranžmane popularnih muzičkih kompozicija. On je bio najmlađi student čuvene njujorške Muzičke škole „Džulijard“.
XS
SM
MD
LG