Linkovi

Martinu Šulcu uručena nagrada Karlo Veliki


Martin Šulc, predsednik Evropskog parlamenta
Martin Šulc, predsednik Evropskog parlamenta

Najstarija evropska nagrada za demokratiju, nagrada Karlo Veliki koju dodjeljuje grad Ahen, pripala je ove godine predsjedniku Evropskog parlamenta, Martinu Šulcu.

Tim povodom su se u gradskoj vijećnici Ahena okupili najviši evropski zvaničnici, kraljevi, predsjednici i premijeri, odajući priznanje ovom socijal-domokrati koji je rekao i učinio – otvoriću vrata i prozore Parlamenta, približiću ga običnim ljudima.

Nije ni slutio sin policajca, gledajući svoga oca kako obezbjedjuje dodjeljivanje ove nagrade u gradskoj vijećnici, da će jednog dana i sam biti taj koji će ponijeti ovo iznimno značajno priznanje, a taj dan je došao baš danas, u njegovom Ahenu.

"Kada sam bio mlad kao mnogi od vas, stajao sam na trgu, baš tamo - zajedno sa mojom majkom - otac je bio policajac, uvijek na dužnosti kada su dolazili moćni ljudi Evrope", kazao je Martin Šulc.

Sada je on medju njima i, kako kaže, iako rijetko ostaje bez teksta, danas mu se to desilo primajući nagradu koju su prije njega primili graditelji Evrope kakvu danas poznajemo.

"Mislim da je nagrada kada san postane java, san dječaka, san o Evropi mira. Danas je taj san ostvaren", izjavio je francuski predsjednik, Fransoa Oland:

"Za mene je velika čast da budem ovdje, 33 godine nakon što je moj otac nagradjen istom nagradom", poručio je španski kralj, Felipe VI.

Predsjednik Evropskog parlamenta jeste unio novu klimu u rad te jedine demokratski izabrane evropske institucije - bori se za njen glas i značaj, a time i za značaj svih onih Evropljana koji možda i ne znaju kako funkcioniše evropska mašina ali sa ljudima kao što je Martin Šulc znaju da imaju nekoga ko će se brinuti da ta mašina radi u njihovu korist.

XS
SM
MD
LG