Linkovi

Komandant oružanih snaga SAD u Vijetnamu


Načelnik generalštaba američkih oružanih snaga, general Martin Dempsi i njegov vijetnamski kolega general-potpukovnik Do Ba Ti.
Načelnik generalštaba američkih oružanih snaga, general Martin Dempsi i njegov vijetnamski kolega general-potpukovnik Do Ba Ti.

Prvi put od 1971. godine, komandant američkih oružanih snaga nalazi se u poseti Vijetnamu. General Martin Dempsi nazvao je tu posetu "jednim od najvažnijih trenutaka u karijeri".

Načelnik generalštaba američkih oružanih snaga general Martin Dempsi boravi u Vijetnamu povodom istorijskih razgovora sa zvaničnicima tamošnje Komunističke partije, u okviru najnovijih napora da dva nekadašnja neprijatelja ojačaju veze u domenu odbrane.

Dempsi se danas u Hanoju sastao sa premijerom Ngujenom Tan Dungom i ministrom odbrane Fung Kvang Tanom, a pre početka sastanka, koji nije bio otvoren za medije, nazvao je ovu posetu - "jednim od najvažnijih trenutaka u svojoj karijeri".

To je prvi put od 1971. godine da je komandant američkih oružanih snaga posetio Vijetnam, čije ministarstvo odbrane je saopštilo da će se razgovori fokusirati na jačanje vojne saradnje, pre svega pomorsku bezbednost, akcije potrage i spasavanja, ali i prevazilaženje ratnog nasleđa.

Iako je trgovina između dve zemlje u postojanom napretku od normalizacije odnosa 1995, vojne veze su bile ograničene zbog američke zabrane prodaje oružja Vijetnamu.

Međutim, već neko vreme se spekuliše da bi SAD uskoro mogle da ukinu zabranu, koja je na snazi još od rata, završenog 1975. godine.

XS
SM
MD
LG