Linkovi

Kjuriositi emitovao ljudski glas


Umetnički prikaz rovera Kjuriositi na površini Marsa
Umetnički prikaz rovera Kjuriositi na površini Marsa

Prvi put u istoriji ljudski glas stigao sa Marsa na zemlju

Američka svemirska agencija NASA postavila je još jedan kamen temeljac sa svojim marsovskim roverom Kjuriositi: prvo emitovanje snimljenog ljudskog glasa sa neke planete na zemlju.

Snimljeni glas direktora NASE Čarlsa Boldena pozdravio je kasno sinoć članove Kjuriositijevog tima.

„Ovo je Čarli Bolden, direktor NASE. Govorim vam preko predajnika rovera Kjuriositi koji je sada na površini Marsa“, rekao je Bolden.

Bolden je zatim govorio o teškoćama spuštanja rovera na Mars i čestitao članovima NASE i njihovim partnerima iz privatnih firmi i državnih agencija na tom uspešno obavljenom zadatku. On je dodao da radoznalost podstiče ljude na istraživanja. Inače kjuriositi na engleskom znači radoznalost.

Snimljeni glas emitovan je zajedno sa novim telefoto snimcima marsovskog pejsaža, na kojima se vide grube planinske stene i brazde stvorene erozijom, sa jasno izraženim geološkim slojevima.

Šef programa NASE Dejv Laveri rekao je da postoji nada da će poruka direktora NASE nadahnuti neku osobu koja je već u životu da postane prva koja će kročiti nogom na Mars.

Rover Kjuriositi je već potrošio tri nedelje od svoje dvogodišnje misije na Marsu. Uz pomoć svojih 10 instrumenata Kjuriositi će pokušati da ustanovi da li je na području u kome se spustio ikada postojali uslovi za pojavu mikroorganizama.
XS
SM
MD
LG