Linkovi

Nova misija ka Marsu


Planeta Mars vidjena teleskopom

Naučnici se nadaju da će im letelica MAVEN pomoći da shvate zbog čega je Mars izgubio površinsku vodu i zašto je njegova atmosfera tako retka.

Američka svemirska agencija NASA planira da danas popodne, po lokalnom vremenu, pošalje još jedan satelit u orbitu oko Marsa, radi proučavanja gornjih slojeva atmosfere.

Meteorolozi kažu da postoji 60 procenata šanse za dobro vreme tokom popodnevnog lansiranja sa uzletišta Kejp Kanaveral, na Floridi.

Naučnici se nadaju da će im letelica MAVEN pomoći da shvate zbog čega je Mars izgubio površinsku vodu i zašto je njegova atmosfera tako retka.

“Voda je mogla da ode na dva mesta – u koru planete, gde je mogla da se zadrži, ali nema dokaza o rasprostranjenosti minerala sa ugljenikom u količinama neophodnim da budu rezervoar za gustu, ranu atmosferu. Drugo mesto je gornji sloj atmosfere, gde je mogla da ispari u slobodan prostor. Na to su mogli da utiču sunce, sunčev vetar, fotoni ultraljubičastog svetla i solarne oluje, koji mogu da izvlače gas iz vrha atmosfere”, kaže Džakoski.
Uzroci tih dramatičnih klimatskih promena na Marsu, tokom milijardi godina, od tople planete sa tekućom vodom do današnje gole pustinje, do sada nisu proučavani.

Letelica MAVEN stići će do svoje orbite 22. septembra 2014, kada će ta kocka, stranice dva i po metra, razviti svoje solarne panele i početi da prikuplja naučne podatke.
XS
SM
MD
LG