Linkovi

Marković pozvao kineske investitore da ulažu u CG


Crnogorski premijer Duško Marković odgovara na pitanja novinara (gov.me)

Crnogorski premijer Duško Marković pozvao je kineske investitore da ulažu u Crnu Goru i zemlje centralne i istočne Evrope, a crnogorske privrednike da kroz direktne kontakte sa kineskim partnerima otvore vrata investicijama. Marković je to rekao obraćajući se učesnicima drugog Foruma gradonačelnika glavnih gradova Kine i zemalja centralne i istočne Evrope održanom u Podgorici.

Premijer Duško Marković je istakao da će Crna Gora izgradnjom autoputa i povezivanjem Luke Bar sa ključnim koridorima i tržištima centralne i istočne Evrope, dodatno osnažiti svoju poziciju i postati jedno od saobraćajnih i logističkih čvorišta na trasi preko koje će se obavljati trgovinska razmjena Evrope i Kine.

"Siguran sam da ćete se na Biznis forumu i okruglom stolu predsjednika komora glavnih gradova, uvijeriti u mogućnosti koje nudi Crna Gora. Pozivam i crnogorske privrednike da kroz direktne susrete sa predstavnicima privrednih delegacija Kine i zemalja centralne i istočne Evrope, iskoriste priliku i otvore vrata za nastup na stranim tržištima i doprinesu uvećanju razmjene, prije svega izvoza“, rekao je Marković obraćajući se učesnicima drugog Foruma gradonačelnika glavnih gradova Kine i zemalja centralne i istočne Evrope.

On je kazao da će time Forum dobiti na još većoj važnosti i u potpunosti će ispuniti ciljeve. "Prilika je i da posebno pozovem kineske investitore da ulažu u Crnu Goru, kao i u zemlje centralne i istočne Evrope“, naveo je Marković.

On je ocijenio da postoji neiskorišćen prostor u Mehanizmu saradnje 16+1.

"Vjerujem da će današnji poslovni i bilateralni susreti dodatno ohrabriti kineske kompanije da direktno ulažu u ovaj dio Evrope. Raduju nas najave uspostavljanja finansijskih i investicionih institucija i fondova unutar Mehanizma i nadamo se skorim konkretnim koracima i odobrenim sredstvima za projekte koji će doprinijeti daljem razvoju“, kazao je Marković.

On je ocijenio krucijalnom ulogu lokalnih samouprava u kreiranju poslovnog ambijenta.

"Investitori traže destinacije u kojima administrativne procedure i birokratija neće predstavljati barijeru, već samo regularan, ali efikasan, korak prema krajnjem cilju – realizaciji projekata. Crna Gora i njeni gradovi su puno uradili na tom polju“, rekao je Marković.

Crna Gora je danas, kako je naveo, jedna od najkonkurentnijih investicionih destinacija, o čemu svjedoče projekti koji se trenutno realizuju.

"Oni koji su već realizovani potvrđuju ispravnost naše politike i odnosa prema budućnosti naše zemlje. Crna Gora postaje sve atraktivnija investiciona i turistička destinacija, a svjedok tome su upravo brojne kineske privredne delegacije koje nas redovno posjećuju i iskazuju interes za pokretanje i realizaciju projekata u svim oblastima“, ocijenio je Marković.

On je rekao da će Crna Gora izgradnjom autoputa i povezivanjem Luke Bar sa ključnim koridorima i tržištima centralne i istočne Evrope dodatno osnažiti svoju poziciju i postati jedan od saobraćajnih i logističkih čvorišta, na trasi preko koje će se obavljati trgovinska razmjena Evrope i Kine.

"S tim u vezi, Mehanizam 16+1 i inicijativa Pojas i Put su za nas veoma važne platforme, kroz koje ćemo dodatno prezentovati naše investicione potencijale. Kao buduća članica Evropske unije, aktivno ćemo doprinositi stalnom unaprijeđenju strateških odnosa sa Kinom i ispunjavanju ciljeva u trgovinskoj razmjeni i ekonomskoj saradnji“, kazao je Marković.

On je dodao da je Crna Gora posebno zainteresovana za saradnju u oblastima infrastrukture, energetike, turizma, poljoprivrede, saobraćaja i logistike, kulture, prosvjete, nauke i sporta. Marković je sugerisao učesnicima foruma da iskoriste priliku za razmjenu iskustava u oblasti očuvanja životne sredine i održive ekonomije, ali i u obrazovanju i prosvjeti navodeći da je sticanje savremenih znanja jedan od uslova unaprijeđenja trgovinskih odnosa.

Facebook Forum

XS
SM
MD
LG