Linkovi

Policija: Irinej može u Crnu Goru


Arhiva - Patrijarh Srpske pravoslavne crkve Irinej.
Arhiva - Patrijarh Srpske pravoslavne crkve Irinej.

Crnogorska policija saopštila je da patrijarhu Srpske pravoslavne crkve, Irineju, neće biti onemogućeno da posjeti Crnu Goru, iako je lokalna štampa ranije objavila da srpskom patrijarhu neće biti dozvoljen ulazak u državu čiju je vlast označio kao antisrpsku.

Portparolka Uprave policije Crne Gore, Tamara Pavićević, potvrdila je Televiziji Crne Gore da ne postoji nijedna zakonska smetnja za boravak patrijarha Irineja u Crnoj Gori.

Podgorička Pobjeda je najprije objavila pozivajući se na neimenovanog visokog zvaničnika crnogorske policije, da će patrijarhu Irineju, koji namjerava da u ponedjeljak doputuje u Crnu Goru, na granici biti zabranjen ulazak u državu.

Beogradske Večernje novosti su takođe objavile, pozivajući se na izvore bliske crnogorskom državnom vrhu, da patrijarh Irinej neće biti ometan da uđe u Crnu Goru.

Patrijarh Irinej je za taj list izjavio da “nema ni jedan razlog da ne putuje u Crnu Goru", te da nije obavješten da je na "bilo kakvoj listi nepoželjnih osoba”.

Televizija "Vijesti" je danas objavila pozivajući se na visoke policijske izvore, da će Irineju i svim osobama u njegovoj pratnji sjutra će biti dozvoljen ulazak u Crnu Goru, kao i da nadležne crnogorske institucije pripremaju spisak nepoželjnih osoba iz Srbije koji javno blate Crnu Goru.

SPC je saopštila da će Patrijarh Irinej doći u višednevnu posjetu Crnoj Gori sa patrijarhom antiohijskim i cijelog Istoka Jovanom X.

Oni će, prema najavljenom programu posjete, najprije posetiti Cetinjski manastir, pa manastir Ostrog, a potom i Saborni hram Hristovog vaskrsenja u Podgorici.

Srpski patrijarh je nedavno izrekao niz oštrih kvalifikacija na račun crnogorske vlasti, poredeći između ostalog ambijent u Crnoj Gori sa onim u NDH i otomanskim periodom istorije.

XS
SM
MD
LG