Linkovi

Marković: Incident na "Jadranu" pokušaj zloupotrebe vojske


Brod Jadran (arhiva RFE/RL)
Brod Jadran (arhiva RFE/RL)

Crnogorski premijer Duško Marković ocijenio je u srijedu da je incident sa kokainom na školskom jedrenjaku crnogorske vojske "Jadran" bio pokušaj zloupotrebe Vojske Crne Gore i njene reputacije, ali i da neće dozvoliti uvlačenje države i vojske u "kriminalni kontekst".

Ovo jeste bio pokušaj zloupotrebe vojske i njene reputacije”, rekao je Marković tokom premijerskog sata u Skupštini i dodao da se radi o osobama koje, kada se dokaže njihova krivica, “nisu dostojne vojničkog poziva”.

Odgovarajući na konstataciju lidera Demokratskog fronta, Andrije Mandića, da glavni magacin za kokain drže ljudi iz Agencije za nacionalnu bezbjednost, Marković je rekao da “neće proći uvlačenje države i vojske u kriminalni kontekst!.

"Neće proći uvlačenje države i vojske u kriminalni kontekst, zarad političkih ili bilo koji drugih interesa”, rekao je Marković i dodao da su službe reagovale efikasno i identifikovale osumnjičene. On je rekao da je “akcija države bila pažljivo planirana i sprovedena”, odbacujući mogućnost da postoji kriminalni plan koji ima podršku vlasti i tvrdnje da je država Crna Gora obnovljena novcem zarađenom od kriminala.

"Nema svaljivanje krivice ni na koga, već državni organini postupaju po Ustavu i zakonu”, rekao je premijer. “Ono čega ima i čega će dalje biti jeste jačanje vladavine prava i efikasnog sprovođenja zakona. Crna Gora i njene institucije su dokazale da se beskopromisno bore protiv kriminala i to je ova akcija dokazala".

Crnogorski premijer Duško Marković obraća se novinarima posle premijerskog sata u Skupštini Crne Gore 2018. (gov.me)
Crnogorski premijer Duško Marković obraća se novinarima posle premijerskog sata u Skupštini Crne Gore 2018. (gov.me)

​U poslaničkom pitanju Markoviću, Mandić je pozvao premijera da saopštili postoji li kriminalni klan koji ima podršku dijela vlasti i ocijenio da su “glavni ključari” centralnog magacina sa kokainom pripadnici Agencije za nacionalnu bezbjednost.

"Glavna privredna grana Crne Gore postala je ta aktivnost", rekao je Mandić i ocijenio da se u Crnoj Gori zatvaraju fabrike i radna mjesta, dok “padaju velike količine kokaina”

On je zatražio odgovornost čelnika ministarstva odbrane i upitao premijera da li će se krivica ponovo svaliti na vodnika VCG ili neko drugo lice.

Akcijom vojne policije krajem prošle nedjelje pronađeno je na “Jadranu” usidrenom u Tivtu 60 kilograma kokaina “velike čistoće”, a policija je uhapsila tri osobe, među kojima i dva pripadnika vojske, pod sumnjom da su pokušali da zloupotrijebe krstarenje srednjoškolaca i prokrijumčare kokain u Tursku.

XS
SM
MD
LG