Linkovi

Spoljna politika Marin Le Pen: Francuska na prvom mestu


Marin Le Pen, vođa Nacionalnog fronta, na konferenciji za novinare u Parizu 23. februara 2017.
Marin Le Pen, vođa Nacionalnog fronta, na konferenciji za novinare u Parizu 23. februara 2017.

Francuska predsednička kandidatkinja Marin Le Pen, koja vodi u predsedničkoj trci, ove nedelje je ponudila javnosti uvid u to kako bi izgledala francuska spoljna politika u slučaju da bude izabrana. Le Pen je otkazala sastanak sa jednim od visokih sveštenika u Libanu zbog zahteva da nosi maramu tokom susreta.

Ona je takođe odbacila EU, NATO i globalne trgovinske sporazume u ključnom govoru u Parizu koji ukazuje na kurs “nezavisne Francuske na prvom mestu”. “Francuska politika biće odlučena u Parizu”, rekla je Le Pen u četvrtak, obraćajući se publici u prepunoj konferencijskoj sali blizu Jelisejskih polja. “Nijedan saveznik, nijedan ugovor, nijedan savez neće odlučivati o našoj politici umesto nas”, poručila je Le Pen.

U svom govoru, 48-godišnja liderka Nacionalnog fronta osudila je raniju spoljnu politiku EU I SAD zbog grešaka na Bliskom istoku kao i u odnosu prema Rusiji i nagovestila nove francuske odnose sa Afrikom, koji će biti “bez mešanja” ali “neće biti ravnodušni.” Le Pen vodi u anketama uprkos tome što je prate optužbe da je proneverila sredstva iz evropskih fondova. Dok mnoge ankete pokazuju da će ona osvojiti najviše glasova u prvom krugu u aprilu, većina stručnjaka predviđa da će izgubiti u drugom krugu.

XS
SM
MD
LG