Linkovi

Manje invanzivno rešenje za hroničnu upalu sinusa


Lekar obavlja balonsku sinoplastiju
Lekar obavlja balonsku sinoplastiju

Proleće je sezona alergija i brojne osobe pate od stalnih glavobolja i začepljenosti disajnih puteva. Ali dok medikamenti i sprejevi za nos pružaju olakšanje nekim pacijentima, onima koji imaju hronične probleme sa sinusima možda je potreban složeniji tretman i ponekada hirurški zahvat. Najnovija procedura pod nazivom balonska sinoplastija je manje invazivna i pokazala se kao veoma delotvorna.

Upala sinusa izaziva oticanje tkiva koje sužava nozdrve i otežava izlivanje tečnosti.

“Ako možemo samo malo da ih otvorimo, to obično pravi veliku razliku”, kaže otorinolaringolog Farhad Sigari.

Medikamenti i sprej za nos mogu da pomognu izlivanju, ali oni nisu delotvorni za osobe koje imaju hronični sinusitis.

“To su osobe koje imaju simptome više od tri meseca i pokušale su nekoliko tura antibiotika, a jednostavno se ne osećaju bolje”, dodaje Sigari.

Endoskopska hirurška operacija u bolnici pod opštom anestezijom je uobičajeno rešenje. Ponekad zahteva uklanjanje tkiva.

Međutim, sada sve više lekara predlaže manje invazivni tretman pod nazivom balonska sinoplastija. Procedura zahteva samo lokalnu anesteziju i može da se obavi u lekarskoj ordinaciji. Lekar ubacuje kateter kroz nozdrvu i žicu sa lampicom na vrhu kako bi ustanovio pravu lokaciju u problematičnom delu nosa. Zatim koristi balonski kateter kako bi otvorio uske ili blokirane prolaze.

Povremena infekcija sinusa ne znači da je procedura neophodna. Snimci ket skenerom pomažu lekarima da ustanove da li bi to bilo od koristi.

Dženifer Maza patila je od hronične infekcije sinusa pre nego što se podvrgla proceduri.

“Imala sam glavobolje skoro svaki dan”.

Ona kaže da je balonska sinoplastija napravila ogromnu razliku.

“Nisam toliko umorna. Mogu bolje da dišem, spavam mnogo bolje”.

Pacijenti mogu da idu na posao sledećeg dana iako zagušenje može da se nastavi i do nedelju dana. Lekari su prijavili 95 procenata uspeha ali kažu da taj tretman nije za svakoga. Na primer, osobe koje imaju nazalne polipe, nisu kandidati za tu proceduru.

XS
SM
MD
LG