Linkovi

Južnoafrikanci i svetski lideri odaju poštu Mandeli


Kolone gradjana čekaju da vide Mandelino telo izloženo na svečanom odru.
Kolone gradjana čekaju da vide Mandelino telo izloženo na svečanom odru.

Mandelina udovica, Grasa Mašel i sadašnji predsednik Južnoafričke republike, Džejkob Zuma bili su medju onima koji su danas u mimohodu prošli pored Mandelinog kovčega

Hiljade ožalošćenih odaju poštu legendi borbe protiv aparthejda Nelsonu Mandeli, čije telo je izloženo u glavnom gradu Južnoafričke republike Pretoriji.

Mandelina udovica, Grasa Mašel i sadašnji predsednik Južnoafričke republike, Džejkob Zuma bili su medju onima koji su danas u mimohodu prošli pored Mandelinog kovčega.

Staklom prekriveni kovčeg se nalazi u amfiteatru Zgrada unije, zvaničnog sedišta južnoafričkog vlade.

Na tom mestu Mandela je 1994. položio zakletvu kao prvi crni predsednik Južnoafričke republike posle 27 godina zatvora zbog učešća u borbi protiv manjinske belačke uprave.
Bivši južnoafrički predsednici Tabo Mbeki i Frederik De Klerk su danas prošli pored
kovčega, kao i predsednik Zimbabvea Robert Mugabe, tanzanijski predsednik Džakaja Kikvete i predsednik Južnog Sudana Salva Kiir.

Neki ožalošćeni su pognuli glave i plakali dok su posmatrali Mandelino telo, obučeno u jednu od njegovih tipičnih batik košulja iz Indonezije. Posetioci kroz staklo vide Mandelino lice i šarenu braon-žutu košulju, ali je donji deo njegovog tela pokriven.

Južnoafričkancima će biti dopušteno da u mimohodu prodju pored kovčega do petka. Mandelina sahrana je zakazana za nedelju u njegovom rodnom mestu Kunu.
XS
SM
MD
LG