Linkovi

Žestoki sukobi u Maliju


Francuski i vojnici Malija

Funkcioneri Malija saopštavaju da su sukobi izbili pošto su ekstremisti tokom noći napali centar grada, a trupe ušle da ih potisnu

Žestoka artiljerijska vatra i eksplozije potresli su severni grad Gao, u Maliju, gde francuske, malijske i zapadnoafričke trupe vode borbe sa islamskim ekstremistima.

Funkcioneri Malija danas su saopštili da su sukobi izbili pošto su ekstremisti tokom noći napali centar grada, a antiekstremističke trupe potom ušle da ih potisnu.

Predstavnik ministarstva odbrane Malija izjavio je za Glas Amerike da je Gao oslobodjen ali da u gradu i dalje ima područja koja nisu bezbedna.

Francuske i malijske trupe su u januaru ponovo preuzele Gao i druge gradove na severu zemlje od islamskih ekstremista.

U medjuvremenu, bezbednosni izvori navode da su u, kako izgleda, napadu automobilom bombom u blizini severnog grada Kidala ranjene najmanje dve osobe.

Za sada nije poznato da li je vozač preživeo.

Nezavisno od toga, agencija Asošijeted pres beleži da je deset osumnjičenih ekstremista ubijeno juče pošto su francuske trupe otvorile vatru na jedan kamionet u severnom Maliju.

Francuske trupe su u januaru ušle u tu bivšu francusku koloniju na zahtev vlade Malija kako bi pomogle u potiskivanju islamskih ekstremista koji su kontrolisali sever i napredovali ka glavnom gradu Bamaku.
XS
SM
MD
LG