Linkovi

Povlačenje islamskih ekstremista u Maliju


Malijski vojnici
Malijski vojnici

Islamisti gube kontrolu nad delovima teritorije Malija, nakon što su francuske i malijska snage preuzele Timbuktu, a sekularni Tuarezi grad Kidal

Portparol pobunjeničke grupe Tuarega rekao je Glasu Amerike da njihovi borci sada kontrolišu Kidal i obližnji grad Tesalit. Te tvrdnje još nisu potvrđene iz nezavisnih izvora.

Francuski mediji u međuvremenu izveštavaju da su francuske i malijske snage uše u centralni deo Timbuktua, dan nakon što su preuzele kontrolu nad lokalnim aerodromom i ključnim putevima koji vode u taj istorijski grad.

UNESCO je stavio Timbuktu na listu Svetskog nasledja zbog drevnih džamija i svetilišta, od kojih neki datiraju iz 15. veka. Medjutim, islamistička organizacija Ansar Dine smatra te gradjevine svetogrdnim, tako da su ekstremisti uništili neke mauzoleje u gradu.

Gradonačelnik Timbuktua danas je saopštio da su islamisti koji beže iz grada zapalili biblioteku u kojoj su hiljade istorijskih rukopisa. Dopisnica Glasa Amerike, koja se nalazi u malijskom gradu Sevare, prethodno je izvestila da Malijci pozdravljaju povlačenje islamista.
XS
SM
MD
LG