Linkovi

Francuske i malijske trupe napreduju


Francuski vojnici u Maliju
Francuski vojnici u Maliju

Francuske i malijske snage napreduju protiv islamskih ekstremista na severu Malija i kreću se prema Timbuktuu posle više od dve nedelje borbi.

U noćašnjim vazdušnim napadima francuskih snaga, porušena je kuća ekstremističkog vođe povezanog sa Al-kaidom u Kidalu, oko 1500 kilometara daleko od prestonice Bamakoa.

Prethodnog dana, francuske i malijske snage su ponovo osvojile strateški važan grad Gao. Francusko Ministarstvo odbrane je juče saopštilo da u taj grad dolaze trupe iz Nigerije i Čada, da pomognu u održavanju reda. Ministarstvo je takođe saopštilo da se u grad vraća i gradonačelnik, koji se sklonio u Bamako. Saradnica Glasa Amerike u Maliju je izvestila da je zauzimanje Gaoa važno, jer je grad postao utočište pobunjeničkih organizacija.

Američki Sekretarijat za opdbranu je sinoć saopštio da povećava pomoć francuskoj misiji u Maliju. Sekretar za odrbanu Lion Paneta je tokom telefonskog razgovora rekao francuskom ministru odbrane Žan-Ivu le Drianu da je Pentagon spreman da preuzme vazdušno dopunjavanje rezervoara francuskih letelica.

Takođe je bilo reči o američkom prebacivanju trupa iz drugih afričkih država u Mali. Konflikt u Maliju je glavna tema današnjeg sastanka Afričke unije u Adis Abebi u Etiopiji.
XS
SM
MD
LG