Linkovi

Situacija u Maliju se pogoršava


 Lider organizacije Ansar Dine Algabas Ag Intala
Lider organizacije Ansar Dine Algabas Ag Intala

Grupa Ansar Dine u Maliju otcepila se, osnovala sopstveni pokret i izražava spremnost za mirno rešenje krize u toj zemlji.

Deo pobunjeničke grupe Ansar Dine, u Maliju, otcepio se, osnovao sopstveni pokret i izražava spremnost za pregovorno rešenje krize u toj zemlji.

U saopštenju izatom danas, novoformirani Islamistički pokret za Azavad takodje kaže kako je spreman za borbu protiv ekstremizma.

Islamski borci su počeli da nadiru ka jugu, prema oblastima koje su pod kontrolom vlade, što je izazvalo vazdušne napade francuskih snaga koje je vlada Malija pozvala u pomoć kako bi obustavila napredovanje islamskih boraca.

Francuske i trupe Malija oslobodile su neke oblasti koje su bile pod kontrolom pobunjenika, dok sve obimnije afričke intervencionističke snage i dalje stižu u Mali kako bi pomogle u uspostavljanju potpune kontrole na severu.

Nakon puča u martu pobunjenici grupe Ansar Dine udružili su se sa pripadnicima etničkog plemena Tuarega u nastojanju da uspostave kontrolu nad severnim Malijem, što im je posle izvesnog vremena i uspelo.

Ta grupa želi da uvede strogi islamistički zakon.

Juče je Medjunarodna federacija za ljudska prava saopštila da su delovi armije Malija 10. januara sprovodili pogubljenja u gradovima Sevare, Mopti i Nioro. Federacija se založila za osnivanje nezavisne komisije u cilju istrage tih tvrdnji.
XS
SM
MD
LG