Linkovi

Situacija u Maliju se pogoršava


Francuske vazduhoplovne snage
Francuske vazduhoplovne snage

Francuski ministar odbrane izjavio da su pobunjenici zauzeli grad Dijabali posle žestoke borbe sa malijskom vojskom

Pobunjeni islamisti koji kontrolišu severni deo Malija, napredovali su danas prema jugu i zauzeli grad Dijabali, 400 kilometara severno od prestonice Bamaka. Francuski ministar odbrane Žan-Iv Le Drijan je izjavio za francusku televiziju da su pobunjenici zauzeli Dijabali posle žestoke borbe sa malijskom vojskom.

Izveštačica Glasa Amerike Ane Luk, koja je u Bamaku, javlja da malijska vojska upućuje pojačanja iz Kulikoroa, baze udaljene 60 kilometara od Dijabalija. Ona je takođe iz malijskih vojnih izvora saznala da su islamistički borci u Dijabaliju veoma dobro naoružani. Grad se nalazi zapadno od centralnih i severnih delova Malija u kojim su francuski avioni juče bombardovali islamističke logore, baze i skladišta oružja. Vazdušni napadi na tom području se nastavljaju.

Na zahtev Francuske, danas se sastao Savet bezbednosti Ujedinjienih nacija. Francuska je uputila svoje snage u Mali u petak, kada su pobunjeničke organizacije zapretile da kreću na jug. Francuska je saopštila da neće odstupiti od borbe protiv terorista i uputila svoje trupe u Mali na zahtev vlade. Ipak, francuski ministar spoljnih poslova Loran Fabijis je juče izjavio za francusku televiziju i radio da operacija u Maliju nije neograničena.

Ekstremistička organizacija Pokret za jedinstvo i džihad u Zapadnoj Africi, priključila se ekstremsitima iz organizacije Ansar Dine i zapretila Francuskoj da će se osvetiti za njene akcije u Maliju. Predsednik Fransoa Oland je pojačao mere bezbednosti širom Francuske. Obližnje zemlje Niger, Burkina Faso i Senegal obećavaju da će takođe uputiti trupe u Mali.
XS
SM
MD
LG