Linkovi

Umetnici nastupaju po "malim salonima"


Mali salon, je niz skupova koji oživljavaju popularnu umetničku scenu u glavnom gradu Amerike.

U glavnom gradu Amerike, Vašingtonu jedan ljubitelj umetnosti pokrenuo je jedinstvenu inicijativu, da vrhunski umetnici, raznih profila nastupaju u privatnim kućama. Jedini uslov je da domaćin, pored umetnika primi i 100 potpuno nepoznatih gostiju. Nastupi po privatnim kućama, poznati kao Mali salon, imaju cilj da promovišu lokalne, kreativne umetnike.

U zamračenom ćošku dnevne sobe, Tejlor Džordan izvodi vizuelnu muziku koju je kreirao njegov prijatelj matematičar, a čije se vibracije odražavaju na plafonu.Tejloru, koji se muzikom bavi iz hobija je ovo prvi solistički nastup.

“Bio sam veoma uzbuđen pred nastup. Ovo je idealna prilika da se ljudi zainteresuju za muziku. Mali salon je odlično mesto za prezentaciju.”

Mali salon, je niz skupova koji oživljavaju popularnu umetničku scenu u glavnom gradu Amerike. Kućne zabave koje se održavaju jednom mesečno nude dobar miks muzike, poezije, izvođačkih umetnosti, pričanja priči i svega što je kreativno.

Kris Majer, koji tokom dana radi kao kreativni direktor u kompaniji za marketing, pokrenuo je okupljanja koja je nazvao Mali salon, pre godinu i po dana.

Želeo sam da napravim događaj gde bi se okupljali umetnici raznih profila, koji bi razmenjivali svoja iskustva i da to bude svima dostupno.”

Majer kaže da je njegov cilj da promoviše lokalne umetnike.

“Kvalitet je jedino merilo. Tražimo umetnike koji su najbolji u onome što rade.Sve u svemu, pokušavamo da odamo priznanje kreativnim žiteljima našeg grada.”

Posle desetominutne prezentacije umetnici odgovaraju na pitanja znatiželjne publike dobi od 25 do 40 godina.

“Oduševljena sam. Fantastično je videti predstavnike različitih umetničkih grana na jednom mestu,.”

Majer kaže da je na prvu prezentaciju Malog salona, došlo 60 ljudi, taj broj je vremenom rastao i sada dostirže 100. Volontera, koji su spremni da otvore vrata svojih kuća tako velikom broju nepoznatih ljudi, ima dovoljno.

“Ne mogu da dam finansijsku pomoć ali mogu da ponudim prostor u nadi da ću na taj način pomoći promociji novih umetnika.”

Veče se privodi kraju, ali gosti i umetnici još uvek ćaskaju u kući u dvorištu, razmenjuju iskustva i sklapaju nova poznanstva.

"Na ovaj način radimo na svojoj zajednici, gradimo zajednicu koja je otvorena za kreativne umetnosti."

Majer se nada da će njegova ideja o okupljanju umernika različitih profila i njihovim zajedničkim izlaganjima i nastupima zaživeti i u drugim američkim gradovima.

XS
SM
MD
LG