Linkovi

Mali najavljuje da će država pomoći Er Srbiji da izmiri dugove


Ministar finansija Siniša Mali
Ministar finansija Siniša Mali

MInistar finansija Siniša Mali rekao je u intervjuu za list "Politika" da će država pomoći nacionalnoj aviokompaniji Er Srbiji da izmiri svoje dugove ii otplati kredit od 56,6 miliona evra, prenosi Fonet.

„U toku su pregovori sa poveriocima čije detalje ne mogu da iznosim, ali ono što mogu da kažem je da ćemo sigurno pomoći Er Srbiji. Zajedno sa partnerima iz Etihada radimo na rešavanju problema“, rekao je Mali odgovarajući na pitanje ko će platiti kredit Er Srbije od 56,5 miliona dolara koji stiže na naplatu u septembru, nakon što je kompanija obavestila kreditora da ne može da izmiri dug.

Mali je rekao da su sve aviokompanije u svetu u veoma teškoj situaciji i podsetio da je Evropska unija donela nova pravila koja se odnose na državnu pomoć, a koja su značajno relaksirana u odnosu na postojeća i omogućavaju da država pomogne u pogledu likvidnosti privrede, kao i preduzećima kod kojih je teškoće u poslovanju izazvala pandemija.

Ministar finansija je ukazao i da jednokratno povećanje deficita i javnog duga tokom ove godine ne dovodi u pitanje održivost javnih finansija i rekao da javni dug neće preći granicu od 60 odsto BDP-a.

Država Srbija se, zbog pomoći građanima i privredi, dodatno zadužila dve milijarde evra na Londonskoj berzi sa rokom otplate do 2027. i kamatama koje su neki stručnjaci ocenili visokim.

Ministar Siniša Mali ocenjuje da je kuponska stopa od 3,125 odsto "dokaz poverenja investitora u Srbiju".

XS
SM
MD
LG