Linkovi

Muzičari o teškoj situaciji u Maliju


Mali Music
Mali Music

Novinar Glasa Amerike razgovarao je sa nekim od medjunarodnih zvezda iz Malija o teškoj situaciji u njihovoj domovini.

Muzika Malija poznata je u celom svetu. Trio najpopularnijih izvodjača te zemlje trenutno se nalazi na turneji po Evropi, u nameri da skrene pažnju na opasnost koja preti zaštitnom znaku Malija - muzici koju su ućutkali ekstremisti.

Sedeći u hotelskoj sobi u Londonu po kišnom danu, Baseku Kujate je daleko od svoje kuće u Bamaku, ali je u mislima u Maliju.

“Kad bismo sada organizovali koncert u Maliju, Al Kaida bi mogla da podmetne bombe u publiku, mogli bi da izazovu eksploziju. Zbog toga je malijska vlada usvojila zakon kojim se na tri meseca zabranjuju svi takvi javni skupovi.”

Kujate i njegova grupa "Ngoni Ba" sviraju na turneji po Evropi. On kaže da islamisti koji se bore za kontrolu nad severnim delom Malija nisu pravi muslimani.

“Prorok Muhamed je pozvao orkestar u svoju kuću da sviraju na festivalu, u čast njegove žene. Medjutim džihadisti su ućutkali muziku. Pokušavaju da zabrane televiziju, telefone, cigarete, alkohol…”

Na dva koncerta koja je održao u Britaniji, pod naslovom “Duša Sahare” – Kujate je svirao sa bendom Malijskih Tuarega “Tamikrest”, kao i Sidijem Tureom, iz Gaoa, grada nad kojim je kontrolu ovih dana povratila malijska vlada uz pomoć francuskih snaga.

“Instrumenti koji pripadaju orkestru Gaoa su uništeni. Više nema instrumenata, nema orkestra, ničega više nema.”

Bend Tuarega “Tamikrest” dolazi iz područja koje sada kontrolišu islamisti – severnog Malija. Perkusionista Agali ag Mohamadim kaže:

“Uzbudjeni smo što smo ovde u Londonu jer nismo došli samo da pevamo, sviramo gitaru i plešemo. Mi smo tu da bismo se postarali da ljudi sagledaju patnje sa kojima se suočava narod Tuarega u Maliju.”

Muzičari kažu da žele da pokažu svetu da je Mali tolerantna zemlja u kojoj se poštuju različitosti.

“Ako neko želi da zaustavi malijsku muziku, to je kao da želi da zaustavi srce Malija. To je nemoguće. Ne možete da zaustavite malijsku muziku. Muzika ima svoje dejstvo, ona je lekovita.”

Kujate je imao sledeću poruku za francuske saveznike Malija.

“Živela Francuska, Živeo Fransoa Oland!”.

On kaže da je optimista da će se po završetku turneje vratiti u Mali gde će ponovo moći da svira na koncertima bez strahovanja za bezbednost.
XS
SM
MD
LG