Linkovi

Vlasnici malih biznisa strepe zbog izbora


Nedavna anketa o poslovanju malih biznisa koju je sprovela američka banka, Bank of America, ukazuje na rasprostranjenu neizvesnost i strepnju vlasnika malih biznisa za budućnost ekonomije i njihovog opstanka. Dopisnik Glasa Amerike iz Njujorka, Bernard Šusman je razgovarao sa nekoliko vlasnika malih biznisa koji su veoma zabrinuti zbog izjava nekih predsedničkih pretendenata i njihovog viđenja ekonomske politike u Sjedinjenim Državama.

Zahuktavanjem predizbornih kampanja u ovoj izbornoj godini, poverenje vlasnika malih biznisa u uspešnost njihovog budućeg poslovanja je u padu, zaključak je nedavne ankete koju je sprovela Američka banka.

“Ishod izbora je veoma važan za vlasnike malih biznisa jer je u pitanju njihov profit. Koliki će biti izdaci? Visina poreza, minimalne satnice, zdravstvena zaštita zaposlenih. Sve su to ogromne stavke koje direktno utiču na profitabilnost i opstanak malih biznisa”, ističe Su LOnergan iz Američke banke.

Poziv vodećeg republikanskog i demokratskih pretendenata na povećanje minimalne satnice posebno zabrinjava vlasnike malih biznisa koji mogu da imaju do 100 zaposlenih. Stiv Hong, vlasnik krojačke radionice na Menhetnu, je protiv odluke gradskih zvaničnika da se do kraja 2018. minimalna satnica poveća na 15 dolara.

“Pokušavam da zaposlenima svake godine, po malo, povećam satnicu. Plaćam ih između 11 i 13 dolara na sat i to je verovatno najviše što mogu da zarade u ovoj industrijskoj grani. Međutim sada novi zakon nalaže da minimalna satnica umesto 8 dolara I 75 centi bude 15 dolara, što je povećanje od 80 odsto. Ja ne znam kako će moj biznis da opstane."

Skoro tri četvrtine vlasnika malih biznisa brine zbog povećanja cene zdravstvenog osiguranja. U stvari, anketa je pokazala da 22 odsto vlasnika malih preduzeća odugovlači sa zapošljavanjem novih radnika zbog neizvesnosti u veyi sa izborima i politikom zdravstvenog osiguranja.

Glavni ekonomista kompanije za pronalaženje poslova putem interneta, “indeed.com” Tara Sinkler kaže da su radikalno različiti stavovi levice i desnice veliki izazov za poslodavce.

“Mislim da poslodavci zaista imaju problem, da u sadašnjoj političkoj situaciji, planiraju zapošljavanje na duži rok, jer kandidati iznose veoma različite stavove o ekonomskoj politici tako da ne znaju šta ih čeka posle izbora.

I dok se neki mali biznisi još uvek oporavljaju od recesije, ishod predsedničkih izbora 2016. će za mnoge biti pitanje opstanka.

XS
SM
MD
LG