Linkovi

Dokumentarni film o Malali u bioskopima


U američkim bioskopima prikazuje se dokumentarni film "Nazvao me je Malala", o životu mlade pakistanske aktivistkinje Malale Jusufzai, dobitnice Nobelove nagrade za mir 2014.

Dokumentarni film Dejvisa Gugenhajma “Nazvao me je Malala” bavi se životom 18-godišnje Malale Jusufzai, pakistanske tinejdžerke koju su Talibani 2012. godine pokušali da ubiju zato što se borila za pravo obrazovanja za devojčice u svom rodnom gradu u pakistanskoj dolini Svat. Gugenhajm prikazuje kako je, od tada, Malala postala simbol, ne samo kao žrtva brutalnog nasilja već i kao borac za obrazovanje devojčica širom sveta.

Postoji trenutak kada morate da izaberete – da li ćete da ćutite ili se suprostavite...”, kaže Malala u filmu.

9. oktobra 2012. Malala Jusufzai je pogodjena u glavu dok se vraćala kući iz škole u Pakistanu. Zašto? Verovala je da ima pravo da se školuje u vreme dok je Taliban bombardovao škole u dolini Svat. Bila je teško ranjena. Medjutim, Malala Jusufzai je preživela, i postala jača nego ikada.

"Pogodili su me u levu stranu glave. Mislili su da će metak da me ućutka. Ja sam i dalje ona ista Malala."

Da bi razumeo Malalin karakter i unutrašnju snagu, Dejvis Gugenhajm je istražio njenu porodičnu dinamiku, a posebno odnos sa ocem.

“Kada je bila sasvim mala, mnogi prijatelji su nam dolazili u kuću. Razgovarali smo o politici, o osnovnim ljudskim pravima a ona je često sedela uz nas”, priča Malalin otac Zaiudin Jusufzai.

“Dok sam bila mala, slušala sam ga – šta govori, kako govori.”

Dejvis Gugenhajm kaže da je Malalin život bio gotovo predodredjen, od trenutka kada je njen otac, i sam aktivista, nazvao po avganistanskoj narodnoj junakinji iz 19. veka.

“Bila je inspirisana devojkom po kojoj je nazvana. Malalai iz Maivanda je bila devojka koja se borila za svoja uverenja, koja je predvodila paštunske borce u borbi protiv Britanaca.”

Film takodje prikazuje kako je, posle ranjavanja, Malalin otac bio očajan. Osećao se odgovornim što ju je učio o idejama koje su joj ugrozile život.

“Tata me je samo nazvao po Malalai. Nije me on pretvorio u Malalai.”

Pa ipak, film postavlja pitanje – šta je formiralo Malalu u osobu koja je danas?

“JA sam izabrala ovaj život", tvrdi mlada aktivistkinja.

“Ko bi sada bila da si obična devojka iz doline Svat?”, pitala je Malalu jedna novinarka.

“I dalje sam obična devojka. Ali da sam imala običnog oca i običnu majku i konzervativnu porodicu, do sada bih verovatno imala dvoje dece…”, odgovara Malala.

Posle sporog i bolnog oporavka, Malala je zacrtala sebi cilj da se bori za obrazovanje devojčica u celom svetu. Gugenhajm je opisuje kao neustrašivu osobu.

“Malala se obraća svetskim liderima. Bili smo u Nigeriji, mesecima pošto je Boko Haram oteo grupu devojčica. Insistirala je na tome da se sastane sa predsednikom Gudlakom Džonatanom i rekla je – Šta radite u pogledu tih devojčica? Vaš je zadatak da osigurate da budu puštene na slobodu.” Srela se sa predsednikom Obamom i pitala ga za napade dronovima.”

Ta neustrašivost i poruka koju iskazuje doneli su joj Nobelovu nagradu 2014.

"Postoji nešto što želi da nauči svet, ne samo zato što je devojčica koja je pogodjena metkom dok je bila u školskom autobusu. Ne samo zbog svoje aktivističke organizacije, već zato što je devojka dubokih misli, velikog srca. Veoma je duhovna osoba i mislim da ima snažan glas koji se obraća velikom broju ljudi čija prava niko ne zastupa", kaže za Glas Amerike Dejvis Gugenhajm.

“Ne pričam svoju priču zato što je ona jedinstvena. To je priča o mnogim devojčicama. One znaju koliko je važno svetlo kada vide tamu. Koliko je važan naš glas kada smo ućutkani. Otvorimo knjige, uzmimo olovke u ruke! One su naše najmoćnije oružje", poručuje Malala.

XS
SM
MD
LG