Linkovi

Makron: Stari demoni se ponovo dižu


Više od 80 šefova država i vlada - kako zemalja pobednica, tako i onih poraženih - prisustvovalo je centralnoj proslavi stogodišnjice okončanja Prvog svetskog rata u Parizu pored Trijumfalne kapije. Srbiju je predstavljao predsednik države Aleksandar Vučić, a posebnu pažnju privuklo je prijateljsko rukovanje predsednika SAD Donalda Trampa i predsednika Rusije Vladimira Putina.

Lekcija ne može biti "jedan narod protiv drugih", ta poruka nas obavezuje da mislimo o budućnosti, rekao je obraćajući se zvanicama predsednik Franuske Emanuel Makron.

Francuzi su se borili za svoju otadžbinu i slobodu, doživeli su pakao koji niko ne može da zamisli, a njihova je patnja sagradila Francusku, nastavio je on i podsetio da se Evropa umalo samouništila u paklu koji je gutao vojnike, nevezano za to kojoj su vojsci pripadali.

On je upozorio na krhkost mira i opasnost nacionalizma i da "tragovi rata nikad nisu nestali".

"Stari demoni se ponovo dižu. Moramo pred našim narodima ponovo da potvrdimo našu istinsku i ogromnu odgovornost", rekao je Makron.

"Moramo afirmisati odgovornost da deci prenesemo svet o kojima su prethodne generacije sanjale", rekao je predsednik Francuske i naglasio da je vrhovna vrednost mir, zato što je poznato kolika je cena potrebna da bi se on odbranio.

U takozvanom "Velikom ratu" poginulo je 10 miliona vojnika, milioni civila, a milijardu projektila ispaljeno je samo na Francusku, rekao je Makron. Tokom svog govora istakao je vrednost patriotizma Francuza, ali je toj vrednosti suprotstavio nacionalizam.

"Francuska zna šta duguje svojim borcima i borcima iz celog sveta. Klanja se pred njihovom veličinom. Neka ova godišnjica bude dan kada se obnavlja večna odanost naših mrtvima", naglasio je Makron.

Čitanje pisama vojnika iz Velikog rata

Zahvalio je prisutnim svetskim liderima "što su se danas okupili kao braća", ali je zaključio da ovaj skup ne treba da bude samo "skup jednog dana".

"Živeo mir, živele slobodne zemlje, živela Francuska", poručio je francuski predsednik na jraju svoj govora, nakon čega je položio venac i zapalio plamen kod Spomenika neznanom junaku.

Na početku proslave ispred Trijumfalne kapije, osam tinejdžera čitalo je pisma vojnika koji su bili na liniji fronta.

Nakon proslave ispred Trijumfalne kapije, francuski predsednik Emanuel Makron priredio je ručak za goste i zvaničnika u Jelisejskoj palati. Predsednik SAD Donald Tramp i ruski predsednik Vladimir Putin sedeli su na ručku za glavnim stolom blizu Makrona, a među drugim gostima za stolom domaćina bili su izraelski premijer Benjamin Netanjahu, nemačka kancelarka Angela Merkel, kanadski premijer Džastin Trudo, marokanski kralj Mohamed VI, španski kralj Felipe VI i generalni sekretar Ujedinjenih nacija Antonio Gutereš.

U okviru obeležavanja godišnjice, održava se i prvo zasedanje Pariskog mirovnog foruma. Forum se uspostavlja na inicijativu francuskog predsednika, a kao odgovor na rastuće tenzije u svetu i opasnosti po međunarodnu saradnju.

Rukovanje Trampa i Putina

Američki i ruski predsednici rukovali su se na početku ceremonije, što je privuklo pažnju svih svetskih medija. Na video snimku se vidi kako Putin prilazi Trampu i rukuje se sa njim.

Rukovanje Donalda Trampa i Vladimira Putina
Rukovanje Donalda Trampa i Vladimira Putina

Dok se Putin dalje rukuje sa prvom damom SAD Melanijom Tramp, predsednik Sjedinjenih Država ga prijateljski tapše po ramenu.

Putin se nakon toga okreće, potapše blago Trampa po ramenu, podiže palac nagore i odlazi na svoje mesto, pored prve dame Francuske, Brižit Makron.

Rukovanje Donalda Trampa i Vladimira Putina
Rukovanje Donalda Trampa i Vladimira Putina

Aleksandar Vučić izjavio je da se na kratko susreo sa Donaldom Trampom i Vladimirom Putinom, kao i da je imao dva-tri kratka susreta i sa predsednikom Francuske Emanuelom Makronom.

On je novinarima rekao da je Tramp pred oko 25 ljudi za Srbe kazao da su velik narod. "Bio sam ponosan na to što pripadam tom narodu i što predstavljam taj narod", rekao je Vučić navodeći da su jedan drugom čestitali praznik, da se Trampu predstavio i rekao mu da Srbija želi veću saradnju i prijateljstvo sa SAD.

Sa Emanuelom Makronom kaže da je razgovarao u tri navrata po dva, tri ili četiri minuta, podsećajući da Makron za dvadeset dana dolazi u Srbiju. Pozvao je gradjane Srbije da Makrona dočekaju na najlepši mogući način i pokažu šta je gostoprimstvo.

On je kazao da je na kratko razgovarao i sa Putinom, a mnogo duže sa šefom ruske diplomatije Sergejem Lavrovim i to o poseti Putina Srbiji sredinom januara iduće godine.

Facebook Forum

XS
SM
MD
LG