Linkovi

Makron o Rusiji: Neprijatelji naših prijatelja nisu i naši neprijatelji


Francuski predsednik Emanuel Makron na samitu G7 u Bijaricu
Francuski predsednik Emanuel Makron na samitu G7 u Bijaricu

Francuski predsednik Emanuel Maron kaže da evropski kontinent neće biti bezbedan i stabilan dok ne reši svoje odnose sa Rusijom. Makron je u govoru na kraju samita G7 priznao da neke od zemalja saveznica odbijaju da razgovaraju sa Rusijom zbog agresije na Ukrajinu. Tokom samita G7 predsendik SAD Donald Tramp izneo je ideju da bi Rusija mogla da se vrati u grupu najsnažijih svetskih ekonomija, iz koje je izbačena 2014. posle aneksije Krima.

Kontinuirnao mešanje Moskve u situaciju u Ukrajini uzrokovalo je tenzije sa Zapadom. Ali, otkad je došao na vlast, predsednik Donald Tramp pokušava da popravi odnose sa Rusijom, a deluje da je u tome sada dobio i podršku evropskih lidera.

“Mislim da moramo da napravimo novi model bezbednosti i poverenja u Evropi. Zato što Evropa neće biti stabilna ni bezbedna dok ne pacifikuje i razjasni svoje odnose sa Rusijom. Da budemo jasni – znamo da to nije u interesu nekih od naših saveznika. Neki će uvek insistirati na dodatnim sankcijama. Ali, to je u njiovom interesu, ne u našem. Iako smo prijatelji”, kazao je predsednik Francuske Emanuel Makron.

Predsednik Evropskog saveta Donald Tusk, političar iz Poljske, kritikovao je Trampa zbog predloga da se Rusija ponovo pozove u G7.

“Potrudiću se da ubedim svoje sagovornike da bi bilo bolje da kao gosta pozovemo Ukrajinu na naredni samit G7 i da čujemo šta kaže novi predsednik Zelenski. Pričao sam sa njim pre dva dana i znam da je veoma zainteresovan.”

Britanija se takođe protivi ponovnom prijemu Rusije. Veze Moskve Ii Londona dodatno su pogoršane posle trovanja bivšeg ruskog špijuna Sergeja Skripalja u Engleskoj, za šta Britanija krivi Kremlj.

Makron je kazao da Rusija ne može da bude primljena u grupu kao punopravna članica zbog svojih akcija u Britaniji i Ukrajini, ali je istakao da bi udaljavanje Rusije od Evrope bilo strateška greška koja bi Moskvu gurnula u druge saveze.

Kaže da Francuska želi da to promeni i da je spremna da nešto preduzme ako Rusija ispuni osnovne uslove u vezi sa konfliktom u Ukrajini.

“Prosto rečeno, mi nismo sila koja sve neprijatelje naših prijatelja smatra svojim neprijateljima i ne razgovara sa njima. Mislim da je u tome snaga Francuske”

Makron je najavio će se predstavnici Rusije, Ukrajine, Nemačke i Francuske narednog meseca sastati i razgovarati o smirivanju situacije u Ukrajini.

Trampov savetnik za nacionalnu bezbenodst Džon Bolton je Ukrajincima poručio da od Evropljana ne očekuju neko rešenje u skorije vreme.

Tokom posete Kijevu, Bolton je rekao da predsednik Volodimir Zelenski ne treba da povlači ishitrene poteze u istočnoj Ukrajini. Takođe je nagovestio da bi predsednik Tramp mogao da se sastane sa Zelenskim tokom posete Poljskoj krajem nedelje.

XS
SM
MD
LG