Linkovi

Ruski špijun u Britaniji otrovan nervnim agensom


Sergej Skripal (arhivski snimak)

Odbor za vanredne situacije vlade Velike Britanije, poznat i kao COBRA dobio je najnovije informacije o policijskoj istrazi koju sporovodi anti-teroristička jedinica, o mogućem trovanju nervnim agensom bivšeg ruskog dvostrukog agenta, za kojeg se predsednik Rusije Vladimir Putin zarekao da će ga ubiti. Britanija je nešto ranije zapretila “žustrim” odgovorom, ukoliko se bude dokazalo da Rusija stoji iza očiglednog pokušaja ubistva Sergeja Skripala i njegove ćerke, koji su i dalje u bolnici, u kritičnom stanju, a čuvaju ih naoružani stražari. Ovaj slučaj je britansku javnost podsetio na 2006. i ubistvo Aleksandra Litvinjenka, još jednog bivšeg ruskog špijuna.

Bivši ruski agent Sergej Skripal uhapšen je zbog navodnog odavanja državnih tajni Velikoj Britaniji. Tokom suđenja 2006. on je priznao da je preneo informacije o ruskim špijunima u Evropi u zamenu za 100.000 dolara i osuđen je na 13 godina zatvora.

Međutim, pušten je na slobodu u okviru razmene zatvorenika sa Sjedinjenim Državama 2010, posle čega se nastanio u Britaniji.

Prošle nedelje, on i njegova ćerka Julija pronađeni su onesvešćeni na jednoj klupi u parku u gradu Solsberiju, na jugu Engleske, gde su živeli.

“Oči su joj bile potpuno bele, bile su širom otvorene, ali bele, dok je oko usta imala penu. Onda se čovek ukočio: njegove ruke su prestale da se mrdaju, ali je i dalje gledao pravo ispred sebe”., priča Džejmi Pejn, očevidac koji je pozvao policiju.

Antiteroristička jedinica policije sada vodi istragu. Oni su zapečatili lokacije za koje se veruje da su Skripal i njegova ćerka posetili.

Istražitelji navodno pregledaju snimak ulične kamere na kojem se, kako izgleda, vide čovek i žena u blizini tog mesta.

Britanska vlada navodi da neće da prejudicira ishod istrage, ali s obzirom da raste sumnja o ruskoj umešanosti, šef diplomatije Boris Džonson, upozorava:

“Ukoliko bi se pojavili dokazi, koji ukazuju na mešanje strane države, onda će vlada njenog kraljevskog visočanstva odgovoriti žustro i na odgovarajući način”.

Slučaj uznemirujuće podseća na ubistvo takođe bivšeg špijuna Aleksandra Litvinjenka, koji je 2006. otrovan, pošto je popio čaj zagađen radioaktivnim polonijumom, tokom sastanka sa ruskim agentima u jednom restoranu u Londonu. Britanska istraga je zaključila da je ruski predsednik Vladimir Putin najverovatnije naredio to ubistvo. Evo šta kaže analitičar Endrju Foksal:

“Na neki način, jedan čin, koji je u mislima Zapadnog sveta učvrstio sliku Putinove Rusije kao odmetničke države, jeste ubistvo Aleksandra Litvinjenka 2006. godine. To da se povlače paralele između tog incidenta i sličnog koji se dogodio u nedelju, svega 12 dana pre predsedničkih izbora u Rusiji, zaista imaju loš odjek za Putina, bar kada je reč o međunarodnoj zajednici”.

Foksal ističe da će Britanija želeti da koordiniše sve eventualne diplomatske sankcije sa saveznicima u Evropi i Sjedinjenim Džavama. Međutim, London takođe ima i unilateralnu prednost.

“Uzimajući u obzir broj Putinovih bliskih saradnika, koji su investirali u Londonu, koji ovde imaju kuće, čije žene i devojke ovde žive, čija deca idu u ovdašnje škole. Ima stvari koje Britanija može da preduzme unilateralno, koje bi poslale važnu poruku predsedniku Putinu”.

Rusija je demantovala da je umešana i saopštila da je spremna da saradjuje u istrazi.

Facebook Forum

XS
SM
MD
LG