Linkovi

Džinovska snežna oluja na istoku SAD


Ogromna snežna oluja zahvatila je i paralisala veći deo istočne obale Sjedinjenih Država. Stanovnici su zatvoreni u svojim domovima, vozači su zaglavljeni na putevima, a meteorolozi upozoravaju da bi vremenski uslovi mogli da postanu opasni po život.

U većem delu regiona, uključujući i prestonicu Vašington, već je palo više od 30 centimetara snega, a očekuje se dodatno pogoršanje situacije s obzirom da će prema predviđanjima količina snega da se udvostruči i dostigne više od pola metra. Takođe se očekuju snažni naleti vetra.

“Kombinacija velike količine snega, jakih vetrova i potencijalne situacije opasne po život se očekuju do subote uveče”, navodi se u upozorenju Nacionalnog meteorološkog servisa.

Najmanje devetoro ljudi je poginulo u nesrećama izazvanim mećavom, koja se lagano kreće i parališe oblasti od države Džordžije na jugu sve do Nove Engleske na severu.

Vanredno stanje

Vanredno stanje je proglašeno u državama Tenesi, Severna Karolina, Virdžinija, Merilend, Pensilvanija, Distrikt Kolumbija, Nju Džersi i delovima drugih američkih država.

Vlasti u Kentakiju su duž jednog od glavnih autoputeva otvorili prihvatne centre jer su neki vozači već 10 sati zaglavljeni u svojim vozilima.

Prestonica Sjedinjenih Država, Vašington nalazi se u centru oluje, i već je izmereno 25 centimetara snega, koji će bez prestanka padati do nedelje. Meteorolozi navode da bi ova snežna oluja mogla da postane jedna od deset najgorih koje su ikada zahvatile Vašington.

Pred početak nevremena u petak, gradonačelnica Vašingtona Mjuriel Bauzer proglasila je vanredno stanje i naložila da se zatvore lokalne škole.

Sve agencije federalne vlade su takođe zatvorene, kao i čitav sistem javnog prevoza što je izuzetna retkost.

Širom zemlje u petak je otkazano preko 6.000 letova, dok su hiljade odložene. Bez struje je već oko 80.000 domaćinstava u Nju Džerziju, a očekuje se dodatno pogoršanje situacije sa električnom energijom.

Meteorolozi su pooštrili predviđanja za Njujork kada je oluja počela da se približava, i sada veruju da bi u gradu moglo da padne čak 45 centimetara snega.

Guverner Njujorka, Endru Kuomo ističe da nadležne službe rade na sanaciji problema nastalih usled nevremena i poziva građane da ostanu u svojim kućama ukoliko ne postoji preka potreba da izlaze.

Nacionalni institut za meteorologiju SAD je saopštio da oluja može dodatno ojačati i da postoji opasnost da zahvati teritoriju na kojoj živi više od 50 miliona ljudi.

Očekuje se da sneg nastavi da pada i u nedelju, a šteta usled nevremena se procenjuje na više od milijardu dolara.

XS
SM
MD
LG