Linkovi

Život i nasleđe Svete Tereze od Kalkute


Majka Tereza i indijski premijer Narasima Rao
Majka Tereza i indijski premijer Narasima Rao

Za mnoge, ona je poznata kao Majka Tereza od Kalkute, ali njeno pravo ime je Agnesa Gondža Bojadži. Glas Amerike zavirio je u život i nasleđe dobitnice Nobelove nagrade za mir, koja je bila poznata po tome što je posvetila svoj život pomaganju siromašnima.

U svom prepoznatljivom belom sariju s plavim rubovima, Majka Tereza osnovala je red Misionarke milosrđa, kako bi pomogla siromašnima na ulicama Kalkute. Ubrzo se taj crkveni red proširio po svetu. Sestra Niši je jedna od četiri monahinje koje vode kuću u ulici Viler u jugoistočnom delu Vašingtona.

“Svaki dan imamo službu osim četvrtkom, sestre spremaju hranu, volonteri dolaze i služe. Nekada oni žele da služe, pa kuvaju i donesu. Mi počinjemo da kuvamo u osam i trideset ujutro”.

Sat vremena kasnije počinje molitva, pred služenje hrane u čijem spremanju su pomogli volonteri. Tokom poslednjih pet godina, Hjuston Roberson, član kongregacije Piter Klejver, volontirao je najpre jednom mesečno na ovoj lokaciji, a danas to čini svake nedelje.

“Uglavnom kuvam, pomažem u pripremanju hrane, a trenutno me ometate u mojim dužnostima za čišćenje jer ja takođe perem pod kada završimo”.

Roberson kaže da se muškarci i žene procenjuju po tome kako tretiraju druge koji nisu imali nikoga da govori u njihovo ime. Majka Tereza bila je glas tih manje srećnih i ona i dalje govori kroz volontere kao što su Roberson i drugi.

Majka Tereza živi u svima nama. Ona nam je pokazala šta znači biti hrišćanski katolik, ona je izvlačila nasiromašnije iz siromaštva i tretirala ih je sa dostojanstvom i to je ono što mi radimo ovde. Mi tretiramo svekoga sa dostojanstvom. Mi ni na koga ne gledamo sa visine”.

Majku Terezu je 2003. beatifikovao pokojni papa Jovan Pavle drugi. Ali dok je jedni vide kao međunarodnu ikonu dobročinstva koju su slavili svetski lideri i koju su obožavali milioni ljudi, drugi je kritikuju zato što je, između ostalog, zloubotrebila fondove i tražila publicitet za svoj rad. Majkl Vitcak je profesor liturgijskih studija na Katoličkom univerzitetu Amerike.

“Kritike postoje i one su ozbiljno razmatrane, ali crkva nije smatrala da mogu da preokrenu odluku da je ono što je radila pre svega bilo za dobar cilj i … da je pružalo dobar primer drugim ljudima”.

Dobar primer za ljude kao što je Sestra Leonard koja je upoznala Majku Terezu 1981. godine, kada je došla da otvori ovaj centar.

“Njena zaostavšina za mene je ljubazna i milostiva sestra i božije sunce ljubavi za svet”.

Majka Tereza imala bi 106 godina, u trenutku kada je ekipa Glasa Amerike posetila kuću koja hrani beskućnike, pomaže trudnicama koje nemaju gde da odu i u kojoj se odvija popodnevni program, koji pomaže mladim učenicima da urade domaće zadatke.

XS
SM
MD
LG