Linkovi

Majami se sprema za porast nivoa okeana


Sve viši nivo mora i okeana preti Majamiju i brojnim drugim priobalnim gradovima širom sveta (Foto: Stiv Baragona/VOA)
Sve viši nivo mora i okeana preti Majamiju i brojnim drugim priobalnim gradovima širom sveta (Foto: Stiv Baragona/VOA)

Glavni izazov gradskih zvaničnika od Bostona do Bangkoka jeste priprema za predstojeći period podizanja nivoa mora i okeana. U Majamiju i okolini živi skoro tri miliona ljudi, a u tom gradu na jugu Floride, ulaganja u nekretnine mere se u milijardama dolara. Istovremeno, Majami je jedan od najranjivijih gradova u SAD kada je reč o opasnosti od podizanja nivoa mora.

Brodovi plove iz luke Majami, prolazeći pored grada koji voli svoje dokove.
Ali, usled klimatskih promena, nivo okeana raste, a vodene struje postaju nemirne.

“Ovo je vaš odvod u slučaju oluje, kroz koji voda veoma sporo prolazi", kaže
Sju Brogan, koja živi u Šorkrest naselju u Majamiju, u ulici koja jedva prelazi nivo okeana.

Prilikom najviših talasa, voda iz okeana se povlači kroz odvode za oluju direktno u niska naselja poput njenog.

Za sada je to smetnja, ali Brogan zna da će da bude samo gore.

“Ovo je više upozorenje. Šta nas očekuje nakon toga? I ako se ne pozabavimo ovim problemima na lokalnom i globalnom nivou, imaćemo komplikacije, ogromne komplikacije”.

Velikom delu južne Floride preti opasnost da u narednim decenijama završi pod vodom. Preko puta zaliva Biskejn, gradu Majami Bič se prilagođava - podižu se nivoi ulica, postavljaju pumpe i mnogo toga drugog. Troškovi tih radova su veliki, i koštaju stanovnike pola milijarde dolara, navodi direktor za javne radove Erik Karpenter.

“Srećom, naši stanovnici, ljudi koji pokrivaju troškove za ovaj posao, shvataju da bi cena zanemarivanja problema bila mnogo veća".

Stanovnici Majamija došli su do istog zaključka. Glasači su upravo odobrili budžet od 200 miliona dolara namenjenih za adaptaciju Šorkresta i ostalih naselja. Dodatno, gradske vlasti i građani razmatraju i neka kontroverznija rešenja problema. Poput redizajniranja čitavih naselja, tako što bi grad otkupio kuće koje najviše podležu opasnosti od poplave i pretvaranjem zemljišta u parkove za apsorpciju poplava.

Gradonačelnikova savetnica za bezbednost i inovacije Džejn Gilbert kaže da se to neće uskoro dogoditi.

“Zapravo pričamo o dugoročnom rešenju. Smatramo da što više vodimo ove razgovore sada, lakše nam je da se prilagodimo tokom vremena".

Vremenom će biti potrebne radikalne mere. Sudbina Majamija uveliko zavisi od toga u kojoj meri i koliko dugo okeani napreduju. Ipak, tempo se povećava.

Kerolajn Luis nalazi se na čelu grupe za borbu protiv klimatskih promena, Instituta KLEO. Ona kaže da je povlačenje sa obale neizvesno.

“Moraćemo otići pre ili kasnije. Međutim, ako budemo imali plan za povlačenje I budemo mogli da primenimo neke od ideja kojim bismo zaštitili ljude što je duže moguće, postigli bismo mnogo toga i postavili primer za ceo svet".

A u gradu koji je izrastao iz močvare optimista ima na pretek.

“Postoji inženjersko rešenje za svaki problem. Sve se svodi na to da li postoji politička volja da se prođe kroz finansijsku patnju povezanu sa tim rešenjem i želja da se nešto isproba i finansira”, ističe Erik Karpenter.

Ovo su pitanja koju će stanovnici južne Floride i svetskih obalskih gradova postavljati budućih decenija.

XS
SM
MD
LG