Linkovi

Vlada SAD: Globalno zagrevanje posledica ljudske aktivnosti


Elektrana u Džordžiji, jedna od fabrika koja je najveći emiter ugljen dioksida u SAD (ilustracija)
Elektrana u Džordžiji, jedna od fabrika koja je najveći emiter ugljen dioksida u SAD (ilustracija)

Američka vlada objavila je izveštaj o klimatskim promenama u kojem navodi da je globalno zagrevanje posledica ljudske aktivnosti I da za tu pojavu nema “ubedljivih alternativnih objašnjenja”. To je u potpunosti suprotno od onoga što su tvrdili predsednik Donald Tramp i direktor američke Agencije za zaštitu životne sredine.

U sveobuhvatnom izveštaju pod nazivom Nacionalna klimatska procena, upozorava se da zbog ljudske aktivnosti nivo mora do 2100. godine može da poraste za čak 2,5 metra. Navode se i brojne prirodne katastrofe, koje su pogodile SAD, a kao uzrok ističe porast globalne temperature u proteklih stotinu godina za 1 stepen Celzijusa. Ipak, istaknuto je da postoji “velika nada” da će nivo klimatskih promene zavisiti od kontrole emisije štetnih gasova u narednim decenijama.

Ovi stavovi suprotni su stavovima američkog predsednika Trampa, koji je preispitivao tezu da klimatske promene zavise od ljudske aktivnosti, a posle objavio i da će se SAD povući iz Pariskog klimatskog sporazuma. Prema tom dogovoru, Amerika je trebalo da smanji emisiju štetnih gasova za 26 odsto do 2025. godine.

Na izveštaj je odgovorila i Bela kuća. Zamenik portparola Bele kuće Radž Šah rekao je da u jednoj rečenici u izveštaju stoji da "postoji neizvesnost oko toga koliko je klima osetljiva na emisije gasova, da se klima menja i uvek će se menjati."

XS
SM
MD
LG