Linkovi

Magneti smanjuju broj hirurških rezova


Minimalno invazivne laparaskopske hirurške operacije u današnje vreme koriste se širom sveta. Uz finije, preciznije instrumente, hirurzi takođe razvijaju nove procedure koje umanjuju neprijatnost i krvarenje za pacijente, što vodi ka bržem oporavku. Jedan lekar iz Čilea i njegov tim pronašli su novi metod koji smanjuje broj potrebnih rezova.

Uklanjanje žučne kese je jedna od najčešćih hirurških procedura na svetu koja je sve više izvodi korišćenjem minimalno invazivne laparaskopske tehnike. Uobičajeni laparaskopski metod zahteva četiri mala reza u abdomenu, kroz koje hirurzi ubacuju instrumente i sonde sa malim kamerama i svetlima.

Najnaprednija tehnika zahteva samo jedan rez kroz pupak što ograničava radijus pokreta za ubačene instrumente. Ali mali aparat koji bi mogao da se pomera uz pomoć snažnog spoljnog magneta u velikoj meri povećava operativnu oblast.

Ako napravite pokret kroz zid, to vam omogućava mnogo veći prostor kretanja i omogućava hirurgu da ima instrument koji je mnogo okretniji, mnogo bolje vidi i izvodi operaciju na bolji način”, kaže Alberto Rodrigez Navaro, direktor kompanije "Levit magnetiks".

Žučna kesa može jednostavno da se pomeri radi odvajanja i vađenja kroz jednu ulaznu tačku. Dobrobit za pacijenta je očigledna.

“Imao sam nekoliko ranijih slučajeva sa manje rezova i takvih pacijenata. Na kraju i estetika je važnija pacijentima od onoga šta se radi unutra i samim tim je bez sumnje bolje za njih”, ističe hirurg Eugenio Rivas Zapata.

Ranije ove godine, američka Uprava za hranu i lekove odobrila je novi metod za upotrebu u Sjedinjenim Državama. Američko udruženje laparaendoskopskih hirurga nagradilo je doktora Navara nagradom za inovacije za 2016. godinu.

XS
SM
MD
LG