Linkovi

Zaoštrava se spor zvaničnika EU i Mađarske


Mađarski premijer Viktor Orban

Madjarska ne prestaje da zadaje probleme Briselu - od zatvaranja izbjeglica, ukidanja Centralno evropskog univerziteta do svojevrsnog referenduma kojeg vlasti provode o ukidanju ovlasti EU. Različito djelovanje država ćlanica u odnosu na ono što je dogovoreno kao zajednička politika mora prestati, poručuju iz Brisela, najavljujući ozbiljnije bavljenje ovim problemom.

Tek što su svi evropski lideri u Rimu, njih 27, na obilježavanju 60 godina od potpisivanja Rimske deklaracije, iskazali spremnost da nastave zajednički i koordinirano, madjarska vlada kod kuće provodi vlastitu agendu, suprotno dogovorenom - od zzice na granici, tretmana izbjeglica, tvrdnji da neće učestvovati u njihovom preseljenju i obaveznim kvotama, do ankete koju ovih dana provodi medju Madjarima o vraćanju ovlasti iz Brisela u Budimpeštu i zatvaranja Centralno-evropskog univerziteta.

Madjarski stav po pitanju izbjeglica je bio i jedan od povoda za
posjetu evropskog komesara za unutrašnje poslove Dimitrisa Avramopulosa Budimpešti gdje je domćine podsjetio:

"U prošlosti ste se vi, Madjari, borili za Evropu bez granica, kako bi ste bili u mogućnosti da se slobodno krećete. Dakle, ne želimo da se vraćamo u Evropu - tvrdjavu".

A Madjarska je već referendumom odlučila da ne želi da učestvuje u obaveznim kvotama preseljenja izbjeglih koji su ostvarili pravo na evropsku zaštitu i novi život. Po povratku u Brisel na sastanak sa evropskim kolegama, komesar Avramopulos poručuje i njima i ostalima koji se ne pridržavaju odluke Komisije:

"Želim da budem jasan - više nema izgovora, sada je trenutak za sve države članice da ispune svoju zadaću do kraja septembra".

Madjarska neposlušnost je više nego očigledna i evropskim zvaničnicima, te zbog toga portparol Evropske komisije Aleksandar Vinterstajn prenosi riječi njenog predsjednika:

"Želim da naglasim da je ovo razmimolilaženje izmedju evropskih institucija i država vještačko, da nije od pomoći niti opravdano i kao što je predsjednik Junker rekao: to mora prestati".

Najavljeno je kako će se kolegijum Evropske komisije Madjarskom baviti ovih dana, a ovaj slučaj, uz "svojeglavost" vlasti u Poljskoj i brojne zamjerke koje Briselu upućuju države sa istoka, da nedavni potpisi evropskih lidera na "osvježenu" Rimsku deklaraciju ne garantuju da će Unija nakon odlaska Britanaca imati spokojnu i mirnu budućnost.

Facebook Forum

XS
SM
MD
LG