Linkovi

Hiljade migranata prešle iz Makedonije u Srbiju


Policija je dozvolila migrantima da u malim grupama prelaze iz Grčke u Makedoniju
Policija je dozvolila migrantima da u malim grupama prelaze iz Grčke u Makedoniju

Hiljade migranata vozovima, autobusima i peške danas putuju kroz Makedoniju i Srbiju u nastojanju da stignu do Madjarske, gde vlasti podižu ogradu od bodljikave žice kako bi ih sprečili da udju.

Migranti, pretežno Sirijci, Iračani i Avganistanci beže od krvavih konflikata u svojim domovinama bi mogli da putuju slobodno kroz Evropu u potrazi za poslovima i boljim životom ako uspeju da se domognu Madjarske.

Oni su prvo stigli do dugom oprhvane Grčke, članice Evropske unije suočene sa sopstvenim finansijskim problemima. Makedonska policija je juče naoružana pendrecima sprečavala migrante da udju u njihovu zemlju.

Medjutim, Skoplje je ukinulo te restricije i do danas u podne 6.000 migranata je prešlo granicu u Srbiju gde je podignuto osam ogromnih izbegličkih šatora UN-a kako bi se obezbedili hrana i smeštaj za njih.

Migranti su u selu Miratovac na granici sa Makedonijom formirali redove kako bi dobili dokumenta za legalni tranzit ka severu preko Srbije.

Iz Miratovca migratni će biti transportovani u nedavno otvoreni prijemni centar u obližnjem Preševu odakle će nastaviti put na sever kroz Srbiju i potom preći peške u Madjarsku, odnosno evropsku, takozvanu Šengensku zonu.

Italijanski ministar inostranih poslova Paolo Djentiloni je rekao da dolazak hiljada migranata koji stižu do južnih obala Evrope posle opasnog prelaska Meditgerana preti "duši" Evrope, koja, kako je naveo, pokazuje sebičnost i ishitreno donošenje odluka, te dovodi do svadja izmedju pojedinih država. Medjunarodna organizacija za migrante navodi da je do prošle nedelje više od 250.000 migrata ove godine prešlo Sredozemno more i stiglo do Evrope pretežno inicijalno u Italiju i Grčku.

XS
SM
MD
LG