Linkovi

Vanredno stanje na makedonskoj granici


Migranti na ulazu u železničku stanicu u Đevđeliji, Makedonija
Migranti na ulazu u železničku stanicu u Đevđeliji, Makedonija

Više od hiljadu migranata trenutno je zadržano na “ničijoj zemlji” izmedju Makedonije i Grčke, dok makedonska policija navodi da ne može da kontroliše priliv izbeglica

Makedonija je uvela vanredno stanje na severnim i južnim granicama zbog dolaska velikog broja migranata i izbeglica, što će omogućiti angažovanje i vojske u rešavanju krize.

Više od hiljadu migranata, uglavnom iz Sirije, trenutno je zadržano na “ničijoj zemlji” izmedju Makedonije i Grčke. Makedonska policija ističe da ne može da kontroliše veliki priliv izbeglica proteklih dana. Portparol Ministarstva unutrašnjih poslova Ivo Kotevski izrazio je očekivanje da će prisustvo vojske dati dve vrste rezultata.

“Prvo, da se poveća bezbednost i spokoj lokalnog stanovništva i drugo, da se obezbedi sveobuhvatniji pristup u tretmanu lica koja su izrazila nameru da zatraže azil u Republici Makedoniji.”

Policija propušta izbeglice da u manjim brojevima odu do Djevdjelije, gde je železnička stanica proteklih dana bila poprište čarki izmedju policije i migranata koji očajnički pokušavaju da se ukrcaju na prepune vozove ka Srbiji. Novom merom makedonskih vlasti, migranti su danas naišli na novu prepreku.

“Teška je situacija. Pogledajte ljude koji spavaju na drumu. Nikoga nije briga za nas. Ovde smo stigli juče, sedimo ovde, spavamo ovde, bez hrane, bez vode, bez ičega”, kaže migrant Rabi Orfahli.

“Ne možemo da verujemo da od jutros stojimo ovde. Mi Sirijci smo pobegli od rata, od smrti, i želimo da imamo budućnost.”

Makedonski portal Plus info javio je da je blokirana pruga od Soluna ka Skoplju, kao i da su na granici ka Grčkoj već postavljene specijalne vojne i policijske snage koje kontrolišu situaciju u graničnom pojasu.

"Jedino što sam primetio je da se malo popravio grčki tretman izbeglica koji je bio očajan, ali sada su tu drugi, Makedonci se užasno ponašaju. Ne znam zašto su zatvorili granicu, nema razloga”, kaže migrant iz Sirije.

Moja poruka vlastima je – pomozite nam, mi smo ljudska bića koja trenutno pate, u nevolji smo. Mislite na našu decu”, poručio je migrant iz Avganistana Mohamed Jasin.

Hiljade migranata sa grčkog ostrva Kos planiralo je da tokom narednih dana predje u Makedoniju. Do sada je granica bila porozna, sa samo nekoliko patrol sa obe strane.

Medjutim, ukoliko Makedonija zatvori granicu, time će se poremetiti takozvani “balkanski koridor” za migrante koji iz Turske, kroz Grčku ili Bugarsku vodi ka Makedoniji I Srbiji. Skoro 39,000 migranata, većinom Sirijaca, registrovano je da je prošlo kroz Makedoniju prošlog meseca.

XS
SM
MD
LG