Linkovi

Američki dron greškom ubio 15 avganistanskih vojnika


FILE - A member of the Afghan security forces walks as smoke billows from a building after a Taliban attack in Gereshk district of Helmand province, Afghanistan, March 9, 2016.

Zvaničnici avganistanskog Ministarstva odbrane potvrdili su da je u petak u američkom vazdušnom napadu protiv pobunjenika u južnoj provinciji Helmand greškom ubijeno bar 15 pripadnika vladinih trupa.

Incident sa "prijateljskom vatrom" dogodio se u oblasti Gerešk, u kojoj se vode intenzivne borbe protiv avganistanskih snaga i talibanskih pobunjenika.

Portparol avganistanskog Ministarstva odbrane, Davalt Vaziri, rekao je da je tokom borbi bezbednosna ispostava pogođena raketom ispaljenom sa američkog drona u petak kasno popodne. On je rekao za Glas Amerike u subotu da je u napadu najmanje 15 pripadnika bezbednosnih snaga poginulo ili ranjeno.

Konfuzija na bezbednosnoj ispostavi

Zvaničnici vojske SAD potvrdili su da su pripadnici avganistanskih provadinih lokalnih bezbednosnih snaga ubijeni. Zvaničnici su izdali saopštenje nazivajući ubistvo "nesretnim" i obećavajući istragu kako bi se "utvrdile specifične okolnosti koje su dovele do incidenta".

Borbe su esklirale u Geršku u četvrtak kada su Talibani izveli glavni koordinisati napad u pokušaju da zauzmu tu ključnu oblast.

Mapa provincije Helmand u Avganistanu
Mapa provincije Helmand u Avganistanu

Napad je počeo sa tri odvojena samoubilačka napada vozilima-bombama koji su udarili u bezbednosne ispostave i omogućili pobunjenicina da savladaju nekoliko tih položaja.

Govoreći za lokalni televizijski kanal TOLO, portparol Ministarstva odbrane rekao je da su bezbednosne ispostave pogođene iz drona takođe bile pale u ruke taibana i da su koordinate poslate američkoj vojsci, kako bi ona mogla da bombarduje instalacije koje su osvojili pobunjenici.

"Ali oni (provladine snage) ponovo su u međuvremenu zauzele te ispuste. Oni (avganistanske snage) nisu nosili uniforme i u tom trenutku ih je neimenovana leteliva pogrešno identifikovala kao taibane i napala ih", rekao je Waziri.

Facebook Forum

XS
SM
MD
LG