Linkovi

"Porodično zdravlje" za pomoć mladim majkama


Mali Vidžan sa majkom Bavanom (levo) i Tinom Fontejn iz "Porodičnog zdravlja"
Mali Vidžan sa majkom Bavanom (levo) i Tinom Fontejn iz "Porodičnog zdravlja"

Organizacija "Porodično zdravlje" podučava mlade majke kako da podignu zdravu i srećnu decu.

U Virdžiniji je pokrenut program za podršku desetinama hiljada mladih majki i njihovim bebama, koje su izložene opasnostima, čak i pre rođenja. Cilj programa pod nazivom “Porodično zdravlje” jeste da se poduče nove majke kako da podignu zdravu i srećnu decu tokom njihove prve tri godine života kada je razvoj mozga kod dece najizraženiji.

Vidžen je srećan, radoznao, društven i sasvim normalno se razvija. Za to je delimično zaslužna Tina Fontejn, koja radi sa porodicama u okviru programa "Porodično zdravlje". Ona je posećivala Vidžen i njegovu mamu Bavanu čak i pre porođaja.

Tokom nedeljnih susreta, Tina Fontejn koristi knjige i podučava majke kako da pospeše razvoj bebe:

“Cilj nam je da uspostavimo vezu između roditelja i deteta da bi bilo spremno za zabavište.”.

Tokom posete, Tina podstiče Bavanu da čita sinu:

“Neko bi rekao da dete ne razume reči, ne zna šta mu se govori, šta sve to znači. Iako ne razume, dete oseća toplotu dok sedi u roditeljskom krilu, bez obzira da li mu čitaju otac ili majka. Dok rastu, takva deca razviju ljubav prema čitanju.”

Bavana, koja je nedavno izbegla sa Nepala ceni Tinine posete.

“Kao sestra mi je. Dođe i igra se sa nama. Kao da mi je član porodice“, priča Bavana.

Fontejn zatim odlazi u posetu 19-godišnjoj Eboni Von. Ona je u petom mesecu trudnoće i u poslednjih nekoliko meseci se viđa sa Fontejn jednom u dve nedelje. Tina Fontejn joj daje savete za period pre porođaja, i obrazovni materijal, a nastaviće da je posećuje sve do detetovog trećeg rođendana.

“Mnogo mi znače Tinine posete, jer nemam nikoga kod kuće sa kim mogu da razgovaram o dnevnim događajima. Mogu sve da joj objasnim šta mi se događa, šta osećam, i znam da neće ništa da mi zameri. Uvek mi da najbolji savet“, kaže trudnica, Eboni Von.

Program "Porodično zdravlje" vodi neprofitna organizacija Porodične Usluge severne Virdžinije, koja godišnje usluži 30 hiljada ljudi. Program je pokrenut početkom 1990-ih i pozitivno se odrazio na više od sedam hiljada porodica.

“Možemo da dokažemo da kućne posete doprinose razvoju deteta“, kaže direktorka programa, Meri Ejdži.

Program "Porodično zdravlje" uključen je u američku mrežu kućnih poseta.
XS
SM
MD
LG