Linkovi

SAD i Britanija dele krivicu za korupciju


Učesnici svetskog samita o borbi protiv korupcije u Londonu
Učesnici svetskog samita o borbi protiv korupcije u Londonu

Današnji svetski samit o borbi protiv korupcije bio je prilika da Britanija i Sjedinjene Države razmotre svoju politiku i ulogu kada je reč o skrivanju milijardi dolara koje su korupmirani političari ukrali u zemljama u razvoju.

Na samitu u Londonu u fokusu se, umesto afričkih generala, oligarha i korumpiranih diktatora, našle bogate zemlje čije su banke i posrednici za nekretnine profitirali od ukradenog bogastva u velikom broju zemalja.

Američki državni sekretar Džon Keri rekao je da su desetine milijarde dolara – kojima je moglo da se finansira obrazovanje ili izgradnja mostova u nerazvijenim državama – skrivene u bankama u, kako je naveo, zemljama “među kojima je i naša.”

“Bijemo bitku – svim mi – za naše države, zemlje, nacije. Korupcija je isto toliko neprijatelj – zato što uništava nacije – kao i neki od ekstremista protiv kojih se borimo”, poručio je Keri.

Na jednodnevnom sastanku učestovali su lideri iz Avganistana, Kolumbije, Nigerije i drugih zemalja. Britanski zvaničnici naveli da je cilj da se ojača globalna akcija za razoktrivanje, kažnjavanje i iskorenjivanje korpucije na svim nivoima društva.

XS
SM
MD
LG