Linkovi

Londonski "tjub" spreman za OI


Londonski metro imaće ključnu ulogu u prevozu posetilaca Olimpijskih igara.
Londonski metro imaće ključnu ulogu u prevozu posetilaca Olimpijskih igara.

Tjub je svet za sebe, kroz koji svakog dana prodje 12 miliona putnika – a tri dodatna miliona očekuju se za vreme Olimpijskih igara.

Kada u Londonu počnu letnje Olimpijske igre, očekuje se da će čuveni gradski metro, poznat pod nazivom “tjub”, odigrati ključnu ulogu u kretanju ljudi po britanskoj prestonici. Medjutim, sistem, koji je star gotovo 150 godina, već je preopterećen i podložan kvarovima što dovodi do kašnjenja vozova. Dopisnik Glasa Amerike sišao je u tjub da proveri kako se radnici pripremaju za neke od najvećih “špiceva” svih vremena.

Kada se uputite u londonski metro, nikada niste sigurni šta tu možete da zateknete.

Tjub je svet za sebe, kroz koji svakog dana prodje 12 miliona putnika – a tri dodatna miliona očekuju se za vreme Olimpijskih igara. Vozovi idu u razmaku od nekoliko minuta, ponekad brzinom od skoro 100 kilometara na sat. Metro čak ima i svoje “kutke za kulturu”

Proteklih godina, u renoviranje tjuba uloženo je 10 milijardi dolara, pri čemu su modernizovane stanice i veliki delovi šina, duga;kih ukupno 400 kilometara.

Zvaničnik zadužen za to da sve teče glatko za vreme Igara, Mark Ivers, kaže da je veći deo tih poslova bio koncentrisan na pripreme za ovo leto.

"Uradili smo sve što je bilo u našoj moći da obezbedimo pouzdani sistem za vreme Igara. Ali uvek nešto može da se dogodi. Osigurali smo da imamo osoblje pri ruci da što brže reaguje u slučaju incidenata. Ako izgubimo jednu liniju koja vodi ka Olimpijskom parku, postoji drugih 10 linija na koje možemo da uputimo ljude. Uvereni smo da ćemo uspeti da prevezemo putnike.”

Sistem londonske podzemne železnice je ogroman, sa 11 linija i 270 stanica, a povezan je i sa desetinama drugih linija nadzemnih vozova i medjugradskih linija. To može da bude zbunjujuće, posebno za one koji nikada nisu bili u Londonu i ne govore engleski, kao što je slučaj sa brojnim posetiocima Igara.

Član Olimpijskog organizacionog komiteta Džonatan Edvards savetuje ih da planiraju unapred, da budu strpljivi i daju sebi dodatno vreme.

"Niko ne misli da će biti lako. Niko ne misli da neće biti izazova. Ali vredno radimo na tome da umanjimo te izazove. I naravno, kao I uvek, oslanjamo se na saradnju, stprljenje i dobru volju putnika I javnosti uopšte.”

Olimpijski park smešten je u Stratfordu, u Istočnom Londonu, gde se nalaze neke od najmodernijih metro stanica. Na tom mestu se ukršta pet linija, sa vidljivim putokazima koji usmeravaju posetioce ka Igrama.

Zvaničnici tjuba uradili su sve što mogu kada je reč o putokayima, tehnologiji i obuci osoblja. Medjutim, renoviranje i tehnologija ne mogu da reše sve probleme.

Manji zastoji su česti, a moglo bi da dodje i do većeg kraha, poplave ili električnog kvara, kao što se dešavalo u poslednjih nekoliko meseci. Takodje, sve pripreme na svetu ne mogu da garantuju da će svako uspeti da stigne na svoju destinaciju na vreme.
XS
SM
MD
LG