Linkovi

Napredak tehnologije 3D štampanja


Odštampano lice Marija Hutenhofera, direktora nemačke kompanije za trodimenzionalno štampanje, 3D Fab (arhiva)
Odštampano lice Marija Hutenhofera, direktora nemačke kompanije za trodimenzionalno štampanje, 3D Fab (arhiva)

Na izložbi u Londonu prikazan razvoj tehnologija poznate kao 3D štampanje, koja se već duže vremena koristi za pravljenje prototipa modela trodimenzionalnih predmeta.

Tehnologija poznata kao 3D štampanje ili „aditivna proizvodnja“ već duže vremena se koristi za pravljenje prototipa modela trodimenzionalnih predmeta. Na novoj izložbi, koja je početkom meseca otvorena u Londonu, kustosi su pokušali da pokažu kako se ova tehnologija razvila do toga da nam danas štedi vreme i novac u proizvodnji mašina, odeće, kola, pa čak i delova tela i to koristeći rapidne industrijske robote za prototipove, poznatije kao 3D štampači.

Izloženi automobil može da razvije brzinu od 320 kilometara na sat i trebalo bi da učestvuje u 24-satnoj trci u Le Manu. Vozilo je rezultat nekoliko prototipova sagrađenih u kompaniji Strakka Racing u Silverstonu u Velikoj Britaniji – inače kolevci engleskih trkačkih sportova.

"Proizvodnja trkačkih automobila je konkuretan posao te ako niste dovoljno brzi da nešto stavite na stazu, ostajete iza, a jednom kada ste iza gotovo je nemoguće da se ponovo probijete na čelo", kaže Den Volmzli, inženjer i vođa tima "Strakka Racing".

Poput drugih timova, i Straka koristi 3D štampane komponente kako bi isprobali dizajn i materijalie što je pre moguće. Međutim, kompanija je sada tehnologijom 3D štampača počela da proizvodi prave delove za kola – što je ukratko rečeno, dodavanje slojeva materijala pod kompjutersku kontrolu kako bi se dobio željeni oblik.

"Tu su aerodinamične komponente na kolima kao što su hauba, dovod vazduha, unutrašnji delovi. Materijali su sve bolji te sada postoje neki koji su dovoljno tvrdi, jaki i lagani da mogu da posluže kao gotov deo za trkačka kola", objašnjava Volmzli.

Jedan holandski proizvođač razvija male dronove za svakodnevnu upotrebu poput pretraživanja oblasti i detektovanje požara ili drugih problema.

"Trenutno radimo na komunikacionom sistemu između dronova, tačnije kada jedan dron može da priča sa drugim i da zna gde se nalazi. Dronovi će u budućnosti postajati sve pametniji i manji i moći će da obavljaju zadatke koje sada ne možemo ni da zamislimo", priča Džust Hezemans, direktor za dizajn u firmi "Aerialtronics".

Ova tehnologija je takođe korisna kostimografima za filmove.

"Ne tako davno, gubili bismo jako puno vremena, nedelje posla, kada smo morali dramatično da promenimo prototip u čije smo pravljenje takođe uložili mnogo vremena. Sada možete da prepravite kostim jako brzo", ističe Grent Permen, iz firme za proizvodnju kostima, FBFX LTD.

Modni kreatori se slažu. Međutim, Naomi Kemfer, kreativna direktorka Stretsisa, američkog proizvođača 3D štampača – kaže da se proizvodnja u tehnici 3D štampanja još uvek razvija.

"Još čekamo da se iz 3D štampača pojavi materijal koji će imati istu postojanost i čvrstinu kao vlakna tekstila. Moramo da razumemo da je 3D štampanje zapravo aditivna slojevita tehnologija i ukoliko želimo da dobijemo jačinu vlakna, onda vlakna moraju da se prožimaju kroz materijal”, kaže Kemfer.

3D štampanje je prešlo dug put od vremena kada je služilo za pravljenje modela za plastične hirurge, arhitekte i proizvođače – samo da bi mogli da zamisle kako će izgledati krajnji proizvod.

XS
SM
MD
LG