Linkovi

Logistika pokreta "Okupiraj Vol strit"


Logistika pokreta "Okupiraj Vol strit"
Logistika pokreta "Okupiraj Vol strit"

„Okupiraj Vol strit“ je 24-očasovna operacija koja obuhvata i obezbeđivanje hrane za učesnike i zaštitu od loših vremenskih uslova. Šta se događa iza scene pokreta u Njujorku, koji izgleda da podržavaju i neke tradicionalne narodne grupe i sindikati.

Dobrovoljci su nazvali skladišnu jedinicu SIS, što je na engleskom skraćenica za dopremanje, inventar zaliha i skladištenje. Prostor je obezbedila Ujedinjena federacija nastavnika. Ta sindikalna organizacija poseduje objekat udaljen svega tri bloka od Zukoti parka, gde se održavaju protesti pod parolom „Okupiraj Vol strit“. Džastin Strikal je dobrovoljac iz Klivlenda u državi Ohajo.

Sve skladištimo ovde i obezbeđujemo da naše radne lokacije u kampu budu potpuno snabdevene svim što je potrebno za jedan dan, dok ostatak čuvamo da bismo mogli da izdržimo dugotrajnu okupaciju.“

Strikal kaže da im svakodnevno pristiže čak do 400 paketa priloga. U njima su, pored ostalog, čebad, vreće za spavanje, jastuci i jakne. On objašnjava da su i čarape veoma važne kad pada kiša. Tu su takođe i predmeti za ličnu higijenu – paste i četkice za zube, šamponi, deodoransi i sredstva za prvu pomoć.

Kori Tompson iz Mineapolisa u Minesoti, takođe volonter, kaže da protesti inspirišu ljude koji sami ne mogu da učestvuju, da daju priloge.

„Stižu nam paketi čak iz Novog Zelanda, Australije… Videla sam pošiljke iz Južne Koreje, Japana, a iz zemlje, u ovom trenutku ne mogu da se prisetim savezne države iz koje nisam video paket ili neku pošiljku.“

Džastin Strekal opisuje skladišnu jedinicu kao organizovani haos koji je u procesu sređivanja i inventarisanja. On dodaje da je pokret dobio priloge u iznosu od gotovo 250 hiljada dolara, dodajući da se u potpunosti nastoji da se rezerve dobavljaju iz zemalja koje praktikuju poštenu, a ne slobodnu trgovinu.

„Hteli smo da osiguramo da kompanije koje podržavamo, kupujući njihove proiozvode za sopstvene potrebe, postupaju sa svojim radnicima humano i pravedno.“

Dobrovoljci priznaju da deo rezervi hrane odlazi i nekolicini "statista", koji koriste proteste samo da bi besplatno jeli. Ipak, Kori Tompson kaže da se preporodi kada su pridruži demonstrantima u Zukoti parku na kraju napornog radnog dana.

XS
SM
MD
LG