Linkovi

Muzika smanjuje bol


Ako želite da živite zdravo kako biste dočekali duboku starost vitalni i srećni, evo nekoliko saveta koji će vam pomoći da poboljšate kvalitet života, zdravlje, respoloženje i produžite životni vek.

Dženin Linina se priprema za drugi carski rez. Ona je jedna od pacijentnkinja u okviru studije na londonskom Univerzitetu Brunel, gde pacijenti pre, tokom i posle operacije slušaju muziku. Istraživanja su pokazala da je kod tih pacijenata niži nivo bola, nemira i potrebe za lekovima protiv bolova.

"Ni jedan doktor ne želi da izazove bol kod pacijenta, tako da je lepo videti da su vaši pacijenti opušteniji", navodi akušer Elizabet Bel.

Dženin Linina je izabrala klasičnu muziku.

“Verujem da će sve biti mirno … i lagano.”

Tokom prvog carskog reza Linina je dobila totalnu anesteziju, ali ovog puta uz neke lekove protiv bolova, biće budna i slušaće muziku preko malog zvučnika ubačenog u jastuk. Naučnici sa londonskog univerziteta kažu da nije važno koju vrstu muzike pacijenti slušaju tokom operacije ali je važno da je muzika po njihovom izboru.

Zaslađivači sve popularniji

Najavljivana, reformulisana, verzija dijetalnog pića Pepsi, koje više ne sadrži veštački zaslađivač aspartam, osvanula je na policama američkih prodavnica. Kompanija Pepsi zamenila je aspartam, takođe veštačkim zaslađivačem, sukralozom, poznatijom kao Splenda.

Veštački zaslađivači, stvoreni su hemijskim procesom da bi pomogi dijabetičartima i osobama na dijeti da kontrolišu unos šećera. U novije vreme su sve popularniji zaslađivači dobijeni iz biljaka, poput stevie i truvie. Osobe poput Kristine Arundel prelaze na zamenu za šećer da bi smanjile unošenje kalorija.

“Ja lično više volim da unosim kalorije hranom, a ne pićem.”

Ali da li zamena za šećer zaista pomaže gubitku težine?

“Kada koristite veštačke zaslađivače, oni navode vaše telo da pomisli da je šećer na putu. Vaš organizam traži veće količine hrane koje skladišti i stvara insulin koji dovodi do gomilanja masti”, kaže doktor Mark Hajman.

XS
SM
MD
LG